Frige de bortförda socialisterna i Pakistan!

Igår arresterades sju IMT-medlemmar i Karachi av armén och den paramilitära statliga grenen Sindh Rangers, som är ökänd för utomrättsliga avrättningar. För att skydda våra kamrater måste vi sprida information om detta i arbetarrörelsen och bland studentorganisationer världen över. Det behövs omedelbara stöduttalanden och protester.

Pashtuner är en förtryckt folkgrupp i norra Baluchistan, Khyber Pakhtunkhwa-provinsen och Pakistans stamområden. När polisen kidnappade och mördade den 27-årige Naqeebullah Mehsud i januari utlöstes stora protester, där åratal av undertryckt ilska och frustration över statens rasism och våld kom till uttryck. Dessa protester har blivit en massiv rörelse, som kallas PTM.

Våra kamrater arresterades efter att de deltagit i en demonstration som Pashtunska Försvarsrörelsen (PTM) arrangerade utanför Karachis journalistförening. Kamrat Karim Parhar från Quetta och Dr. Aftab Ashraf från Lahore höll även tal vid demonstrationen, där de attackerade den brutala och reaktionära pakistanska staten. Andra kamrater lyfte solidaritetsparoller för PTM och fördömde den pakistanska statens förtryck av pashtuner i landet.

Demonstrationen i Karachi organiserades på initiativ av PTM:s ledning, efter att de nekats tillstånd att hålla ett öppet möte i Lahore igår. Vissa av PTM:s ledare arresterades i Lahore natten innan och den tilltänkta samlingsplatsen översvämmades med kloakvatten. Senare frigavs dessa ledare under rörelsens tryck, och de uppmanade medlemmar och sympatisörer att demonstrera över hela landet.

IMT:s kamrater i Karachi begav sig till demonstrationen i staden för att visa solidaritet med PTM i kamp mot det brutala förtrycket mot pashtuner.

PTM har organiserat en ”lång marsch” genom Pakistan, där de hållit öppna möten i flera städer. Den 8 april hölls ett möte i Peshawar där fler än 150 000 människor deltog. Under det mötet meddelade ledningen att ett till möte skulle hållas i Lahore den 22 april. Myndigheterna gjorde allt för att förhindra detta genom att ringa upp och hota arrangörer och alla som uttalat stöd för rörelsen. Mötet i Lahore var ett stort steg framåt för rörelsen, eftersom att den tidigare varit begränsad till enbart de pashtunska områdena. Detta möte innebar att rörelsen kunde spridas till andra delar av landet och dra in andra nationaliteter i kamp mot staten.

Mot alla odds lyckades man att hålla mötet och tusentals människor deltog, inte bara från Lahore utan från andra städer i Punjabprovinsen. Rörelsens ledare berättade än en gång om situationen i stamområdena. De senaste tio åren har otaliga oskyldiga dödats med militäroperationer som förevändning, samtidigt som talibanerna och andra islamistiska fundamentalister backas och stöds av staten. Det har även avslöjats att närmare 4 000 oskyldiga människor förts bort och sålts till amerikanerna som ”terrorister”. När deras familjer försökte spåra dem genom myndigheterna blev de trakasserade och hotade. PTM kräver att de 32 000 ”saknade” människor som förts bort av den pakistanska armén ska friges.

IMT i Pakistan och kamraterna i Progressive Youth Alliance (PYA) har redan från början stöttat rörelsen, som försökt sprida sitt budskap till andra delar av landet. PYA bjöd in PTM:s ledare Manzoor Pashteen till ett möte i Faisalabad den 15 april så att studenterna och arbetarna där skulle få möta honom och uttrycka sin solidaritet. Men myndigheterna ingrep och hävde bokningen av möteslokalen i Faisalabads journalistförenings byggnad, och hotade arrangörerna över telefon. Kamraterna i PYA ordnade då en ny lokal via stadens advokatförening, men även denna bokning stoppades i sista minuten på grund av påtryckningar från militären. Universitetsadministrationen hotade stoppa studenter som deltog i organiseringen av mötet med avstängning från skolan. Studenter har även varnats för att de också kan bli ”saknade personer” om de inte slutade att stödja PTM. I slutändan beslöt PTM:s ledarskap att ställa in mötet för att kunna förbereda inför manifestationden i Lahore den 22 april.

Vid ett annat tillfälle hotades PYA-kamraterna i Multan av myndigheterna och blev förhörda i tre timmar av den pakistanska säkerhetspolisen. De blev ombedda att ställa in sitt evenemang den 13 april, som skulle hållas till minne av Mashal Khan på årsdagen för hans död och för att visa stöd för PTM. Kamraterna ändrade planerna för mötet och organiserade istället en manifestation utanför Multans journalistförening.

Senare konfronterades Aftab Ashraf, en av IMT:s ledande kamrater i Pakistan, av säkerhetspolisen som tog in honom på förhör i över en timme. De uppmanade honom att upphöra med sina revolutionära aktiviteter.

Trots alla hot och all skrämselpropaganda deltog en stor grupp kamrater från IMT i det öppna mötet i Lahore, där de lyfte revolutionära paroller. De bar banderoller som uttryckte stöd för PTM:s krav, som de lovade att ta upp i sina möten med arbetare och studenter i Lahore.

IMT-kamrater deltog också vid solidaritetsaktioner i Karachi, Quetta och andra städer runtom i landet.

I Karachi skuggades våra kamrater av säkerhetspolisen efter mötet och arresterades under stort polisuppbåd. Arresteringen leddes av paramilitära Sindh Rangers, men även militärer deltog.

De som än så länge arresterats är:

1)    Karim Parhar, ledare för PTM och RWF (Red Workers Front) Quetta

2)    Attaullah Afridi, organisatör för PYA Karachi

3)    Aftab Ashraf, centralorganisatör för RWF

4)    Umer Riaz, organisatör för PYA Islamabad

5)    Zain ul Abideen, centralorganisatör för PYA

6)    Gulbaz, organisatör för RWF Kashmir

7)    Bilawal Baloch, ledande för PYA Balochistan

Ingen vet just nu var de befinner sig, och ingen formell brottsanklagelse har riktats mot dem. Vad gäller Bilawal Baloch vet vi inget alls. Det har inte gått att nå honom sedan demonstrationen, och vi tror att även han förts bort av de väpnade styrkorna. Detta är typiskt agerande från den pakistanska polisens och militärens håll, och det är precis på grund av detta förtryck som massrörelser har brutit ut i Pakistan. Myndigheterna gör sitt bästa för att krossa denna rörelse och dränka den i blod. Pakistans korrupta massmedia har växelvis ignorerat rörelsen eller ljugit om och hetsat mot den. Alla de politiska partierna i parlamentet deltar i detta och stödjer den brutala statsapparatens repression.

Rao Anwar, en ökänd polis som är skyldig till mordet på Naqibulla Mehsud – den händelse som satte igång rörelsen – har hittills inte straffats på något sätt av högsta domstolen eller någon annan myndighet. Zardari, Pakistans före detta president och partiledare för PPP, kallade Rao Anwar en ”modig grabb” i en tv-intervju efter mordet.

Pakistans arbetare, bönder och revolutionära studenter har inga vänner bland ledarna för dessa partier, och staten slår mot dem med full kraft. De kan bara vända sig till sina bröder och systrar i arbetarklassen i resten av världen.

Vi kräver att våra kamrater släpps fria omgående. Deras enda brott är att ha sagt sina åsikter om den pakistanska staten och stöttat PTM vid demonstrationen igår.

Vi kräver också att PTM:s krav omedelbart tillmötesgås och att staten upphör med sitt förtryck mot stamområdena och sitt stöd till islamistiska fundamentalister.

Vi fördömer även de imperialistiska ingripanden i Pakistan som skapat dessa monster och som stöttat den pakistanska staten.

Vår styrka är vår solidaritet. Vi kommer att fortsätta kämpa till den slutgiltiga segern. Vårt mål är att krossa det ruttna kapitalistiska systemet genom en revolutionär socialistisk omdaning av samhället.

Länge Leve IMT!

Arbetare i alla länder, förena er!

Lal Salaam!


 

Ta upp detta i er fackföreningsklubb, partiförening eller studentförening och protestera mot dessa övergrepp. Ta solidaritetsuttalanden (mall finns nedan) och skicka till följande mottagare:

Pakistans ambassad i Sverige: info@pakistanembassy.se

Pakistans premiärminister: info@pmo.gov.pk

Nationella polishögkvarteret i Pakistan: http://www.npb.gov.pk/index.php/play-part/

Skicka kopior till: editor@marxist.pk, editor@marxist.com, info@marxist.seMallbrev: Frige de bortförda socialisterna i Pakistan!

Sju ledande ungdoms- och fackföreningsaktivister har förts bort av armén och Sindh Rangers, en paramilitär statlig gren som är känd för utomrättsliga avrättningar. Än så länge har ingen fått veta var de befinner sig, och de har inte åtalats för något.

Dessa aktivister, som samtliga är medlemmar i Lal Salaam (Internationella Marxistiska Tendensen), arresterades på grund av att de deltog i en solidaritetsprotest med den Pashtunska Försvarsrörelsen (PTM) framför Karachis journalistförening. Protesten organiserades och sammankallades av PTM:s ledarskap på grund av att de har förvägrats rätten att hålla ett fredligt öppet möte i Lahore.

Vi kräver att de sju IMT-aktivisterna som bortförts av den pakistanska armén omedelbart friges. Deras enda brott är att ha sagt vad de tycker om den pakistanska staten och stöttat PTM framför Karachi Press Club. Vi kräver också att PTM:s krav omedelbart ska accepteras, att staten upphör med sitt brutala förtryck i stamområdena och slutar stödja islamistisk fundamentalism.

Vi kräver att dessa aktivister omedelbart friges och att repressionen mot PTM omedelbart upphör.

De som arresterats så här långt är:

1. Karim Parhar, ledare för PTM och Red Workers’ Front (RWF) i Quetta
2. Attaullah Afridi, organisatör för Progressive Youth Alliace (PYA) i Karachi
3. Aftab Ashraf, central organisatör för RWF
4. Umer Riaz, organisatör för PYA i Islamabad
5. Zain ul Abideen, Central organisatör för PYA
6. Gulbaz, organisatör för RWF i Kashmir
7. Bilawal Baloch, vice ordförande för PYA

 


Övrigt

 

 

Internationella Marxistiska Tendensen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna