Framgångsrik generalstrejk i Norge

Den 28 januari gick en och en halv miljon arbetare ut i den största strejken i Norges historia. Fackföreningarna tog strid mot högerregeringens försök att reformera och bryta upp arbetsmarknads- lagstiftningen.

De största fackföreningarna i Norge kallade den 28 januari till strejk i strid mot regeringens försök att göra arbetsmarknaden mer ”flexibel”. De vill införa fler tillfälliga anställningar och mer obetald övertid för att öka exploateringen av arbetarklassen.

Under hösten har regeringens attacker mot arbetarklassen raserat dess stöd bland massorna vilket resulterat i kraftigt försämrade resultat i opinionsmätningar. Det konservativa Høyre har sjunkit till 23 procent och högerextrema Fremskrittspartiet är nere på 11 procent.

1,5 miljoner arbetare gick ut i strejk. Sett till antalet deltagare är det den största strejken i Norges historia och den första generalstrejken på 17 år. För 17 år sedan vann arbetarna relativt enkelt. Idag ser det annorlunda ut. Oljepriserna har sjunkit, den ekonomiska krisen slår mot Norges handelspartners och förutom i olje- och gasindustrin står sig Norges industri dåligt i konkurrensen. Den härskande klassen är fast besluten att attackera arbetarklassen och en två timmar lång generalstrejk biter inte på regeringen.

Det verkar de fackliga ledarna vara medvetna om. Ledaren för LO, det största facket sa till VG:

”Om regeringen inte byter kurs så kommer den att släppa lös krafter så stora att de kan skada samarbetsprocessen (trepartsmodellen) som styrt det norska samhället i så många år…

”Jag hörde att statsministern sa att vi borde vänja oss vid meningsskiljaktigheter i enskilda fall men att i stort sett så kommer trepartsmodellen att fortsatt gälla. Men det borde de inte ta för givet när de vägrar samarbeta i frågor som är så pass viktiga för oss.”

Generalstrejken visade sig bli en succé – omkring 100.000 människor slöt upp på demonstrationer runt om i landet. I Oslo kom långt fler än förväntat då minst 20.000 samlades utanför stortinget. Även i Trondheim och Bergen var det många som kom och på Svalbard trotsade arbetare temperaturer på 20 minusgrader för att demonstrera.

I Oslo talade ledarna för de tre stora fackföreningarna, följt av representater för riksdagspartierna. De från regeringspartierna blev utbuade, medan representaterna från Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstreparti möttes av jubel.

Kampviljan är stark och det råder ingen tvekan om att arbetarna kommer att protestera igen om det behövs, och om de fackliga ledarna manar till det. Regeringen har insett att den inte kommer att få igenom sina förändringar så enkelt som de trodde.

Strejken var en succé men den måste följas av mer kamp. Om inte regeringen backar måste fackföreningarna omedelbart kalla ut arbetarna i ännu en generalstrejk, denna gång en heldag.

Översättning av Gabriel Andersson.

Original: http://www.marxist.com/general-strike-in-norway.htm

Andreas Rekkedal

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,175FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna