Fort Europas dödliga gräns

Under förra året drunknade i genomsnitt sex personer per dag på Medelhavet när de försökte ta sig över till Europa, enligt UNHCR. Sammanlagt 68 miljoner människor världen över är på flykt från krig, fattigdom, förföljelse och klimatkatastrofer. EU:s svar är murar och gränspoliser.

För att stoppa flyktingar från att ta sig över Medelhavet har EU sedan 2015 betalat den turkiska Erdogan-regimen två miljarder euro årligen för att fängsla flyktingar. Med hjälp av bland annat svenska biståndspengar har man därutöver försett landet med militär utrustning för uppemot 83 miljoner euro enligt magasinet Omvärlden.

2017 betalade man även den korrupta regimen i Libyen sammanlagt två miljarder kronor för att hålla flyktingarna från Europa. Dessa flyktingar sätts i förläggningar som liknar koncentrationsläger, där de utsätts för tortyr och övergrepp. Det har också visat sig att många migranter sålts som slavar.

Men hundratusentals fortsätter att trotsa livsfaran och försöka ta sig över Medelhavet. I april röstade Europaparlamentet för att utöka Frontex gränspatruller från dagens 1500 till 10 000 innan år 2027. Men kommer detta krig mot flyktingarna göra att färre flyr?

Majoriteten av flyktingarna kommer från krigsdrabbade länder, framförallt Syrien, där imperialistländer som USA, Saudiarabien och Turkiet beväpnat olika grupper som strider mot varandra om makt, handelsvägar och råvarukällor. Det talas mycket om ”kostnaden” för flyktingar, men mycket lite om kapitalisternas ”förtjänster” från den plundring av Mellanöstern som får folk att fly.

I april bekräftade dokument från den franska underrättelsetjänsten att svenska vapen spelar en ”avgörande roll” i Saudiarabiens massaker i Jemen, som tvingat tre miljoner människor på flykt. Dessa vapen kommer från företaget Saab, ägt av Sveriges rikaste kapitalistfamilj Wallenberg.

Genom att ställa flyktingar mot europeiska arbetares levnadsstandard kan dessa rika parasiter höja sina vinster – både på vapenexport och på nedskärningar i Europa.

Under kapitalismen står vi inför ett verkligt barbari. UNHCR beräknar att klimatförändringarna kommer att tvinga ytterligare 200 miljoner människor på flykt inom 30 år.

Men pengarna och resurserna till att hjälpa människor på flykt i dag finns redan hos de rikaste i samhället. Kampen för att stoppa de imperialistiska krigen och miljöförstöringen är direkt kopplad till kampen för en internationell revolution och socialism. Genom att ta över de rikedomar som finns i händerna på bankernas och storföretagens ägare kan vi inte bara hjälpa flyktingar i dag – utan också undvika att fler måste fly.

Benjamin Roobol

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna