Folkkampanjen för asylrätt i Malmö – kampen fortsätter!

Lördagen den 27 februari i demonstrerade 200 personer i Malmö i en demonstration som organiserades runtom landet mot den rasistiska asylpolitiken i Sverige. Protesten organiserades huvudsakligen av Folkkampanjen för asylrätt med deltagande från Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Revolution fanns också på plats och pratade med folk och sålde tidningar. Efter höstens politiska hyckleri där en del av politikerna först låtsades försvara asylrätten och sedan införde skärpta gränskontroller är det tydligt att kampen måste fortsätta.

Efter regeringens hyckleri och svek har Folkkampanjen för asylrätt tagit det ansvar större delen av arbetarrörelsen låtit bli att ta i kampen mot den rasistiska asylpolitiken i Sverige. Talen som hölls i Malmö av olika frivilligorganisationer förklarade att kampen för asylrätten pågår och måste fortsätta bedrivas i hela Europa. Flera poängterade att föreslagen om tillfälliga uppehållstillstånd för ungdomar bryter mot FN:s flyktingkonvention.

Men borgerliga lagar, inte minst FN konventionerna, är inte mer än ord på papper och kommer alltid tolkas utifrån borgarklassens intressen så länge kapitalismen består. Kampen för asylrätt måste kopplas till kampen emot borgarklassen då det är borgarklassens intressen som påtvingar denna rasistiska flyktingpolitik på Sverige och världen. Och det är borgarklassen internationellt som med deras imperialistiska krig och exploatering tvingar folk att fly.

Även om demonstrationen skulle vara partipolitiskt obunden och öppen för alla politiska inriktningar var det tydligt att det var en vänsterdemonstration med röda flaggor och vänstervridna slagord. Under protesten började även några att sjunga Internationalen. Detta är helt naturligt, eftersom det ligger i högerns intressen att splittra arbetarklassen och spy ut rasistisk propaganda och i vänsterns intressen att bekämpa detta.

Det behövs en mobilisering emot den rasistiska politiken från vänstern som gör detta tydligt. I och med regeringens svek faller den uppgiften på Vänsterpartiet som det största parti till vänster som kämpar för asylrätten och för hela arbetarklassens intressen. Men än så länge har de bundit upp sig till regeringen och stödjer dess politik genom fortsatt budgetsamarbete. För att kunna vara trovärdiga i en kamp mot regeringen måste de därför bryta med den. En vidare organisering mot flyktingöverenskommelsen och högerpolitiken kräver ett alternativ – en socialistisk oppositionspolitik.

Esaias Yavari

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna