Femhundra mot nazism i Göteborg

Efter att ett tiotal nazister visat sig på arbetarrörelsens traditionella knutpunkt Järntorget i Göteborg tog Marxistiska Studenter initiativ till en manifestation. En vecka senare samlades 500 personer för att ta tillbaka torget under parollen ”Inga nazister på Järntorget!”. Det var mer än tydligt att vi som inte vill se nazismens fula tryne är många fler och starkare än dem.

Lördag den 14 januari samlades omkring 500 människor i det milda vintervädret på Järntorget för att visa sin avsky mot nazismen. En vecka tidigare hade ett tiotal medlemmar ur den nazistiska sekten NMR stått på samma torg, uppställda med flaggor i givakt för att efterlikna det nazistiska SS. Många förbipasserande blev upprörda över att se nazister på torget, vilket nazisterna inte var sena att använda som ursäkt för att ge sig på och misshandla en kvinna som protesterat mot deras närvaro.

Marxistiska Studenter tog omedelbart initiativ till en manifestation i protest mot deras närvaro under parollen ”Inga nazister på Järntorget!” en vecka senare. Flera andra organisationer anslöt sig: Vänsterpartiet, Socialistiska Partiet, SAC, Rättvisepartiet, m.fl. Vänsterpartiet ställde upp med ett stort tält och Rättvisepartiet med högtalarutrustning, och andra hjälpte till med att sprida information om mötet.

Foto: RevolutionBland talarna märktes Socialistiska Partiets Lars Henriksson som benämnde fascisterna som ”avskummet på samhällets botten” – vilket möttes av applåder – och förklarade att rasistiska splittringar först och främst övervinns i klasskamp på den egna arbetsplatsen. Fredrik Albin Svensson från Marxistiska Studenter och Revolution talade skarpt om det faktum att vi inte kan lita på att polisen ska skydda oss från fascisterna, och att vi därför behöver ett självförsvar organiserat av arbetarrörelsen.

Han slog samtidigt fullständigt hål på föreställningen att svenska arbetare gynnas av en rasistisk utrikespolitik. Det enda svaret på borgarklassens försök att utnyttja flyktingvågen till att sänka lönerna, är att arbetarrörelsen villkorslöst kräver att alla som kommer hit får rätt att stanna.

Under talen rådde en tät, allvarsam stämning, då många som var där genuint söker en väg framåt i kampen. Mellan talen ekade ropen om ”inga nazister på våra gator” över torget, och hördes skalla runtom i kvarteren. Manifestationen avslutades med ett framträdande av artisten Mollgan med sångerskan Cissi och en stark diktuppläsning av Kristina Svensson.

Flera som Revolutions tidningsförsäljare pratade med sade att det var inspirerande att så många samlats på så kort varsel, speciellt med tanke på att en relativt liten organisation som Marxistiska Studenter hade tagit initiativet. Många unga och arbetare har länge känt att något behöver göras, men arbetarrörelsens organisationer har med få undantag förhållit sig passiva.

Foto: RevolutionAtt så många dök upp visar att det finns en stor vilja att ta den antifascistiska kampen på allvar. Det visar också hur underlägsna fascisterna är i antal såväl som i folkligt stöd.

Nazismen är i sig en rasistisk ideologi, och spridandet av ideologin har tidigare helt korrekt i sig setts som ett brott – hets mot folkgrupp. De har inte fått mötestillstånd för att bryta mot lagen. Det är först på senare år som staten börjat ge dem mer och mer utrymme, när polisen gett dem tillstånd att agitera och hålla demonstrationer, skyddat dem vid deras demonstrationer med enorma polispådrag. De har inte bara varit medvetet slapphänta med att ta fast dem och utreda deras brott, utan de attackerade till och med en fredlig antinazistisk demonstration i Limhamn 2014 med ridande hästar.

Det är tydligt att det borgerliga samhället håller nazisterna om ryggen. Polisen och staten låter dem gå fria från straff och härja fritt i samhället medan medier och politiker bidrar till att legitimera deras skruvade världsbild och utmålar antifascistiska protester som lika våldsamma som nazister.

Fascisterna är ett konkret fysiskt hot. De attackerar våra demonstrationer och medlemmar ur arbetarrörelsen. Polisen är en del av den borgerliga staten, och står på den härskande klassens sida. Otaliga erfarenheter av att fascister skyddats samtidigt som vänsteraktivister blivit attackerade av polis, och av att poliser varken tagit fast eller utrett uppenbara brott från fascisterna, visar att vi inte kan lita på polisen. Därför måste arbetarrörelsen organisera ett självförsvar.

I frågan om att bekämpa fascisterna kan och måste hela arbetarrörelsen enas för att visa fascisterna vår gemensamma styrka. Tillsammans med andra organisationer organiserade Marxistiska Studenter demonstrationsvakter under lördagens manifestation. Detta är bra men otillräckligt. De stora massorganisationerna, facken och arbetarpartierna måste ta detta på allvar och organiserar självförsvaret på ett mer omfattande och seriöst sätt. Demonstrationsvakter och säkerhetsansvariga borde väljas demokratiskt och få gedigen utbildning.

Foto: RevolutionKampen mot fascism hänger samman med kampen mot kapitalismen. Fascism är något som uppmuntras av den borgerliga staten för att motarbeta klasskamp. Fascisterna används för att skrämma aktivister till tystnad så att vi inte ska våga kämpa. Oftast handlar det om att de visar sig och misshandlar ett fåtal, men ibland går de ännu längre och mördar aktivister, flyktingar, romer och arbetare. Det enda medel arbetarklassen har för att försvara sig är enad klasskamp för att visa fascisterna att deras taktik inte fungerar, att vi inte låter oss skrämmas till tystnad.

Vi i Marxistiska Studenter och Revolution uppmanar alla att ta upp kampen – och er som är intresserade av att delta i den kampen att ta kontakt med oss och komma med i kampen!

Marxistiska Studenter och Revolution står för:

  • Enhetsfront inom arbetarrörelsen mot fascism!

  • Arbetarrörelsen måste organisera ett självförsvar!

  • Krossa kapitalismen – kämpa för socialism!

Marxistiska Studenter

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,453FöljareFölj
1,225FöljareFölj
2,021FöljareFölj
717PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna