Fega fascister attackerade Ung Vänster Norrköping

”Då ropar de nånting åt oss, vi är osäkra på vad exakt men det vi tror att de ropade ’jävla rödingar’. Sedan börjar de ta upp saker från sina fickor vilket ju är väldigt skrämmande, man blir rädd för sitt liv ifall de skulle ha kniv, man blir rädd för sina kamraters liv.”

Den 23 februari attackerades fyra medlemmar i Ung vänster Norrköping när de affischerade av två maskerade män med pepparsprej. En blev träffad av pepparsprejen direkt i ögonen men de fyra kom annars lindrigt undan. Revolution har pratat med Ruben Nyström som var med vid attacken. Han är ganska säker på att det rör sig om lokala fascister.

– Det här var en motiverad riktad attack. Det har skett fascistiskt våld i Norrköping förut.

Efter att ha pratat med polisen och tagit sig hem organiserade de ett möte med alla medlemmar.

– Vi såg till så att alla kom hem säkert och sedan hade vi ett digitalt möte där vi pratade ut om det här. Det blev vårt största digitala möte hitintills, många stödmedlemmar och sympatisörer ville se hur det var med oss, förklarar Ruben.

Ruben berättar att klubben sett stor solidaritet från arbetarrörelsen efter attacken. Händelsen har uppmärksammats i vissa tidningar, men framförallt i vänstertidningar och någon enstaka borgerlig lokaltidning.

Några veckor efter attacken mår alla kamrater bra, och händelsen har skapat mer kampvilja.

– Många verkar peppade på att fortsätta för att om fascisterna väljer ut oss så är det ganska tydligt att vi gör något bra. Vi tar till oss mer säkerhetstänk och fortsätter göra det vi gör.

Revolution skickar allt stöd till kamraterna i Ung Vänster som utsattes för den här avskyvärda attacken.

Fascismen kan bara bekämpas av arbetarklassens enade kamp. Hur mycket starkare den samlade arbetarklassen är än fascisterna visade sig tydligt när 20.000 demonstrerade mot NMR i Göteborg 2017 och stoppade fascisternas demonstration.

Tyvärr agerar Socialdemokraterna och facket för det mesta som att detta hot inte angår dem, trots att fascister även gett sig på och hotat socialdemokrater och fackliga aktivister. Denna passivitet gör att fascister får större utrymme på gator och torg, trots att de i praktiken bara utgör mikroskopiska sekter i dag.

Samtidigt har vi i Sverige många exempel från de senaste tio åren på hur vi inte kan lita på att staten skyddar oss mot fascister. Polisen skyddar inte bara fascistiska grupperingar när de ska demonstrera utan använder övervåld mot antifascistiska motdemonstranter, som när polisen red ner fredliga antifascistiska motdemonstranter i Malmö 2014 utan konsekvenser, eller liknande polisövervåld mot antifascister i Stockholm 2016.

Arbetarrörelsen måste själva bygga ett organiserat självförsvar mot fascistiskt våld. Det självförsvaret skulle behöva bestå av utbildade och demokratiskt valda funktionärer (likt demonstrationsvakter). Dessa finns visserligen ibland vid demonstrationer idag men agerar endast som funktionärer. Dessa personer behöver vara utbildade och pålitliga och skulle då kunna skydda våra aktiviteter där hotet från fascister finns.

Fascismens historiska roll under kapitalismen är att bryta ner och krossa arbetarrörelsens organisationer och aktivister med våld och hot om våld. I slutändan är det bara genom att avskaffa kapitalismen som hotet om fascistiskt våld kan försvinna. Detta håller Ruben med om: ”Den enda slutgilltiga boten mot fascism är socialism”.

Solidaritet med de attackerade i Ung Vänster!

För ett organiserat självförsvar mot fascismen!

Inga fascister på våra gator!

Emil Marklund

Benjamin Roobol

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,482FöljareFölj
1,267FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna