Fattigdomen vräker allt fler

”Jag har fått ett tips om att spendera julen på Arlanda, för där kan man vara dygnet runt utan att bli utslängd”, berättar Ann-Katrin Hegvold för SVT. På grund av sjukskrivning och lönebortfall kunde hon inte betala sina hyresskulder i tid och blev vräkt i december 2020. Hon är en av ett snabbt växande antal strukturellt hemlösa, vars problem är låga löner, höga levnadskostnader och bostadsbrist.

Redan innan den ekonomiska kris som coronapandemin utlöste var hemlösheten i Sverige på väg uppåt. Enligt Socialstyrelsens senaste mätning fanns drygt 33 000 hemlösa 2017, men då räknade de bara vuxna som hade aktiva ärenden hos någon socialtjänst, myndighet eller ideell organisation. Dessutom deltog 20 procent av landets socialtjänstförvaltningar inte ens i undersökningen. Detta innebär ett stort mörkertal för hemlösa barn, papperslösa, asylsökande och EU-migranter.

I 240 av Sveriges 290 kommuner råder bostadsbrist, och hemlösheten är betydligt högre än hos grannländerna enligt forskningsrådet Forte. Sverige har exempelvis dubbelt så många hemlösa per tusen invånare som Norge, och antalet barn som berörs av vräkningar ökar.

”För femton år sedan ansågs 80 procent ha psykisk ohälsa eller missbruk som grundorsak för sin hemlöshet, i dag är den andelen max 60 procent. För övriga är det låg inkomst eller regelverk som utestänger dem från bostadsmarknaden”, enligt Marika Markovits på Stockholms Stadsmission.

Samtidigt som det råder bostadsbrist står stora lyxlägenheter tomma, för att folk inte har råd att köpa dem. Problemet är inte att resurser saknas för att ge alla en bostad, utan att storföretagen inte kan göra vinst på det. Därför måste vi ta strid för att förstatliga de stora byggbolagen så att det kan byggas billiga hyresrätter som folk faktiskt har råd att bo i.

För att verkligen göra oss av med alla de orsaker som leder till hemlöshet och vräkningar måste vi kämpa för ett annat samhälle än kapitalismen. Under socialismen, med en demokratiskt planerad ekonomi skulle inget stå i vägen för att bygga tillräckligt med bostäder och göra dem tillgängliga för alla som behöver.

Joseph Stameus

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna