EU-valet: avslöja kapitalets union

”Håll gränsen mot förtryckarna” säger Centerpartiet, som i frihetens namn systematiskt kämpar för alla slags försämringar av arbetares rättigheter. ”Mitt Europa bygger murar” stoltserar SD, och med sedvanliga meningslösa floskler anser sossarna att du ska ”göra något stort” och “rösta för sammanhållning, inte splittring”.  

Men det dåliga med EU är inte bara partiernas affischer. EU är kapitalets union, där parlamentet bara är till för att ge unionen ett sken av demokrati. I verkligheten styrs EU av ovalda tjänstemän och tiotusentals lobbyister, och den liberala politiken är inskriven i dess grundlag.

Delar av vänstern har därför dragit den förståeliga slutsatsen att vi måste lämna EU, för att bli av med högerpolitiken och stärka demokratin. Men de senaste årtiondenas nedskärningar har inte genomförts av EU utan av den svenska borgarklassens politiker. Så länge de styr kommer vi att se samma högerpolitik oavsett EU-medlemskap eller inte.  

Svenska staten, myndigheter och riksdagen består också av högavlönade karriärister som har tusen kopplingar till storföretagen och bankernas styrelser. Tillsammans genomför de nedskärningar i välfärden och ger bidrag till de rika. Lobbyisterna som påverkar politiken och regeringen som stödjer folkmordet i Palestina är inte EU:s verk utan ett resultat av den svenska kapitalismen.

Det finns inget parti som ställer upp i EU-valet som konsekvent kommer att kämpa för arbetarklassen. Vänsterpartiet har fortsatt sin högervridning och har nu nästan helt och hållet strukit socialismen ur partiprogrammet. Den enda anledningen till att rösta på dem skulle vara att avslöja dem. Ju mer inflytande de får, desto mer uppenbart blir det att deras politiker bara har ihåliga ord att erbjuda oss.

RKP bedriver inte en kampanj för att några karriärister ska få en fin position i Bryssel eller något att lägga till på sitt CV. Vi står inte bara för ett EU-utträde utan för att krossa kapitalets union, för att vi kräver något bättre än storföretagens och bankernas diktatur. 

Vi kämpar för att arbetarklassen ska ta makten, kasta ut alla byråkrater och kapitalister och ta mänsklighetens resurser i sina egna händer. Vi kämpar för en socialistisk revolution, för att ersätta kapitalets union med Europas förenta socialistiska stater.

Albin Ekwing

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,422FöljareFölj
1,210FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna