Ett års praktik som slav på Willys

Mellan 2021 och 2022 praktiserade jag på Willys i ett år, fem dagar i veckan. Jag kommer från Pakistan där jag sett explosioner med egna ögon, men jag ville visa att jag kan jobba hårt i Sverige. Jag packade varor, stod i kassan, skötte snabbkassan och gjorde allt som de andra gjorde. Jag hade jobbat på Max innan och kunde redan använda kassan, men jag fick platsen genom skolan Astar som sa att jag ändå behövde praktisera utan lön. För allt jag gjorde i ett år fick jag aldrig betalt, inte en enda krona.

Jag slet verkligen då jag ville ha ett jobb efter praktiken och studerade samtidigt, men eftersom jag inte fick betalt var jag tvungen att också leta ett deltidsjobb. Jag kunde ibland bli sjuk då det var så hektiskt, och när det hände trycktes jag ofta ner av cheferna. De sa åt mig att jobba hårdare trots att jag jobbade hårdast, och skrek till och med på mig flera gånger! De klagade på att jag var den enda som sade emot, och jag blev verkligen mobbad under tiden jag arbetade där.

Det var oerhört svårt. Jag blev så arg och pratade med butikschefen om min situation som var väldigt tuff, men hon brydde sig inte och istället skickade hon andra chefer för att störa mig under praktiken, som också skrek på mig. Efter allt jag gjorde i ett år fick jag inte något jobb efter praktiken. När en av cheferna började på ett nytt jobb ringde jag och frågade ifall det kanske fanns en position där istället. Som svar på det fick jag bara: “Hur fick du det här numret?”.

Allt gick åt helvete, jag ville bara få ett jobb för att skicka pengar till min familj i Pakistan. Nu studerar jag och jobbar deltid, men jag är fortfarande arg. Det brinner fortfarande i hjärtat när jag tänker tillbaka på det som hände.

Vi måste verkligen förändra det här samhället, så nu har jag gått med i RKP!


Fakta om Astar:

Astar ägs av Thoréngruppen, som ser ut att få ett extra kapitaltillskott genom att sälja Thoren Arena i Umeå för 250 miljoner kronor till kommunen, där Raja Thoréns vän och granne (i både Hemavan och Örnsköldsvik) är kommunalråd. Företaget är ett av många som ser chansen att göra en hacka på välfärden, i detta fall programmen för nyanlända och arbetslösa.

Mohammad, Umeå

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,120FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna