Entusiasm och kampvilja vid Revolutions årsmöte

Under helgen samlades över hundra marxister på Revolutions årsmöte, i förberedelse för de revolutionära händelser som ligger framför oss både i Sverige och på världsskala.

Diskussionerna om perspektiven för klasskampen i världen och i Sverige inledde helgen. Ylva Vinberg, som inledde diskussionen om den svenska klasskampen, avslöjade kapitalisternas hyckleri inför kriget i Ukraina.

”Det är tydligt att den svenska borgarklassen har stora intressen i denna konflikten. Alla partiledare och ledarsidor i den borgerliga pressen som hejade på Sveriges deltagande i invasionen av Afghanistan, fördömer i enad kör Rysslands invasion av Ukraina … Det kavlas ut bilder och reportage om vilken förödelse och vilket lidande som den ryska invasionen orsakat. Jämför det med när USA invaderade Irak 2003 – var fanns sanktionerna då? Avstängningarna av USA från idrottstävlingar och så vidare?”

Över hela världen kämpar Internationella Marxistiska Tendensen bakom den internationalistiska linjen: huvudfienden finns på hemmaplan. Medan våra ryska kamrater kämpar mot Putin och den ryska oligarkin, står vår kamp mot den svenska imperialismen och dess allierade i EU och Nato.

För en majoritet kamrater var detta det första fysiska årsmötet de varit med på – för många det första årsmötet överhuvudtaget. Detta visar tillväxten som IMT gjort i Sverige under det senaste året.

Bild: Revolution

Under diskussionerna betonade flera särskilt den inverkan som inflationen kommer att få på klasskampen. Alexandra Bryngelsson påpekade exempelvis att Kommunals medlemmar bara får 1,4 procent i löneökning i år, samtidigt som inflationen ligger på 4,5 procent och fortsätter att öka.

”Arbetarna pressas både av snabbt sjunkande reallöner och den allt hårdare pressen på sina arbetsplatser. Detta är ett recept på ökad klasskamp – barnmorskornas kamp i höstas var bara början.”

Naturligtvis, betonade hon, är de nuvarande fackliga ledarna allt annat än villiga att ta kamp för sina medlemmars villkor. Inom den svenska arbetarklassen finns det därför en lång tradition av att kämpa vid sidan av de etablerade kanalerna, inte minst genom vilda strejker. Detta kan i sin tur skaka om de tröga fackförbunden, och föra mer stridbara personer till ledningen.

Bild: Revolution

Den process av radikalisering som pågår i Sverige, är naturligtvis bara en del av den revolutionära process som tog fart på världsskala efter krisen 2008–2009.

Niklas Albin Svensson, som arbetar för Internationella Marxistiska Tendensen i London, hänvisade till några resultat från Edelmans förtroendebarometer 2022. En majoritet i de 27 undersökta länderna ansåg att ”den nuvarande kapitalismen gör mer skada än nytta i världen”. En tredjedel föredrog också ”centralt styrda ekonomier” framför så kallade ”fria marknadsekonomier”. Detta är särskilt slående med tanke på att det inte finns några masspartier som kämpar för att avskaffa kapitalismen. Det är tydligt att världens arbetare och unga på egen hand drar långtgående slutsatser från kapitalismens kris.

Detta lade grunden för diskussionerna om byggandet av marxismens styrkor internationellt och i Sverige. I en inledning till diskussionen lyfte Fredrik Albin Svensson en demonstration som organiserades i Bilbao och Pamplona i Spanien av unga kommunister, där 7000 deltagare marscherade under paroller som ”Ned med borgarklassens diktatur!” och ”Arbetarnas hämnd – socialistisk revolution”.

IMT växer snabbt. Under det senaste året har vi bland annat etablerat en ny grupp i Karlstad. Foto: Revolution.

Det finns stora grupper av ungdomar som förstår att systemet är problemet, betonade han. Men det är bara den vetenskapliga socialismen, marxismen, som har svaret på hur den ska avskaffas. Om vi bygger oss tillräckligt starka bland de som dragit revolutionära slutsatser i Sverige i dag, kommer vi att kunna nå ut brett när stora grupper av arbetare drar samma slutsatser imorgon. Allt bygger på det arbete vi gör nu.

Anmäl dig här för att veta mer om Revolution och IMT!

Helgen avslutades med ett brinnande tal av Stefan Kangas, som förklarade att mänskligheten har att välja mellan socialism eller barbari – och vi kämpar mot klockan för att se till det blir socialismen som segrar. Därefter stämde alla in med kraft i Internationalen och Bandiera Rossa, ”banne mig den vackraste versionen jag någonsin har hört”, kommenterade en kamrat från Umeå.

”Jag vet inte hur det var för er andra men jag hade svårt att hålla mig för gråt. Jag trodde inte att det kunde bli bättre än Marxism 2021 men jag har blivit motbevisad. Framåt kamrater!”

Bild: Revolution

De orden sammanfattar den djupa känsla av beslutsamhet och tillförsikt som vi alla lämnade helgen med. Länge leve IMT – framåt för den socialistiska revolutionen!

Bild: Revolution

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna