[Dokumentär] Greece on the Brink – kapitalismens kris och den socialistiska lösningen

Grekland har blivit högaktuellt i hela Europas. Det är både den plats där den ekonomiska krisen antagit sin mest akuta form och där massornas revolutionära svar varit mest avancerat. Vi är stolta att presentera Greece on the Brink, en dokumentär som följer den grekiska krisens förlopp från ett marxistiskt perspektiv.

Dokumentären ger en ingående förståelse för den djupa kris som Grekland står inför idag. Grekland tog över ordförandeskapet i EU i början av 2014. På de olika festligheter som ordnats för att fira detta har europeiska och grekiska politiker försökt försäkra allmänheten om att krisens värsta tid är förbi. Men verkligheten är en helt annan.

Landet står inför sitt sjunde år av recession och är i ett upplösningstillstånd på alla nivåer: finansiellt, socialt och politiskt. Den grekiska befolkningen har tvingats ändra sina liv radikalt. Arbetslöshet, hemlöshet och självmord har nått rekordnivåer. Soppköp dyker upp överallt och alla landets offentliga tillgångar är ute till försäljning.

Genom de så kallade ”räddningspaketen” har landet i praktiken förslavats av trojkan, som består av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden (IMF). Hela mekanismen med återbetalningsplanen liknar de strukturanpassningsprogram som IMF och Världsbanken har genomfört i utvecklingsländer. Dessa bailout-paket har inte hjälpt grekiska människor, utan bara gynnat finanssektorn.

De sista årens kamp mot denna politik har varit imponerande. Oräkneliga antal demonstrationer, generalstrejker och ockupationer av torg har organiserats av massorna. Men statens repression har också varit massiv. Detta har försäkrat punktliga betalningar av räntan till de stora bankerna och företagen, medan vanligt folk har pressats till det yttersta.

En liten grupp från IMT — endast utrustade med en handhållen kamera — har rest till Grekland, intervjuat politiska aktivister om den sociala och politiska situationen och fått höra några hårresande historier om den existerande misären. Gruppen besökte nyhetskooperativet /Efimerida ton Syntakton/ och den ockuperade före detta statliga nyhetskanalen ERT, som nu drivs under arbetarkontroll. Dokumentären behandlar också de allvarliga förändringarna i det politiska landskapet där vänsterpartiet SYRIZA har blivit det huvudsakliga oppositionspartiet sedan det senaste valet.

För att sätta den grekiska krisen i ett internationellt sammanhang, besökte gruppen också den marxistiska teoretikern Alan Woods i London och upptäckte att rötterna till den grekiska krisen ligger i kapitalismens internationella kris. För att utforska andra länder med liknande förhållanden, besökte gruppen också Italien för att prata med Claudio Belotti — författare till ”Crisi, Debito, Default — Rompere con l’utopia” — om hans radikala ingång till att helt säga upp lånet och vad detta skulle innebära för landets framtid.

Dilemmat står klart i slutet av dokumentären. Från massans synvinkel är det enda verkliga alternativet till det nuvarande tillståndet av misär och fallande levnadsstandard, störtandet av själva det system som skapar alla de problem som mänskligheten står inför idag och ersättandet av det med en gemensamt ägd, demokratiskt kontrollerad och rationellt planerad ekonomi.

Dokumentären distribueras online under en Creative Commons-licens, vilket betyder att den är fritt tillgänglig för alla. Men du kan hjälpa oss att finansiera vårt arbete genom att donera

Se filmen här:

Svenska undertexter av Jakup Güven

 

Ladda ned filmen här: http://greeceonthebrink.com/download/

Ladda ned med Bittorrent: http://greeceonthebrink.com/Greece.on.the.Brink-Documentary.torrent

Avanti

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,269FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna