Dödsorsak: Osäker anställning

Vi är många som känt trycket av en osäker arbetsmarknad. Vi som sitter med telefonen i handen på morgonen och undrar – får jag något pass idag? Ingen notis kommer och istället väller det upp en oro över hur räkningarna ska betalas. Vi gör beräkningar på hur mycket vi måste jobba för att få råd. Skammen när man inte kan ta ett pass följer en som ett obehagligt spöke. 

Nu har även forskarvärlden sett över situationen för 250 000 personer med osäkra anställningar i en studie gjord av Karolinska institutet. Det vi arbetare mycket väl känner till bekräftas av forskningsresultatet – den som har en säker anställning minskar sin risk att dö i förtid med 20 procent. Det är med andra ord dödligt att ha osäkra anställningar. Arbetare bokstavligen förlorar tid att leva. Vi berövas livstid att vara kreativa, skapa konst och bidra till världen genom våra styrkor utanför arbetet. 

Lenin ställer frågan ”Vem gagnar det?” Det behöver vi arbetare också göra. Vem gagnar det att en halv miljon personer i Sverige har otrygga anställningar? Jo, det gagnar arbetsköpare, kapitalisterna. Med de här anställningsformerna kan de välja och vraka, plocka russinen ur kakan och ha låga kostnader för arbete så att deras vinster kan bli enorma. De flår oss med piska och våra trötta kroppar får slita en dag till, utan vetskap om morgondagen. Vi är statare med bistra livsutsikter. Kapitalismens glansdagar är sedan länge passerade och nu har de inget annat än ändlös misär att erbjuda de stora massorna. 

Forskarna i studien föreslår en noggrannare reglering av arbetstider och förekomsten av tidsbegränsade avtal och socialförsäkring för de med osäkra anställningar. Även om det är viktiga steg kan vi inte nöja oss så – det är det kapitalistiska systemet som skapar arbetsgivarnas behov av att ha osäkra anställningar.

Vi i RKP säger att man inte kan stanna endast vid någon reglering här och där – vi säger att kapitalisterna ska sparkas ut, att arbetarna ska överta alla fabriker, alla arbetsplatser och själva styra sina tider, sina löner, sina uppgifter – och själva organisera arbetet så att ingen behöver mista sitt liv för tidigt på grund av sin arbetssituation. Ekonomin måste planeras efter människors faktiska behov och inte för att skapa så mycket vinst som möjligt. För varje arbetares rätt att inte bara överleva, utan leva – gå med oss i RKP och kämpa med oss mot de otrygga anställningarna och för kommunism.

Elin Sjödahl

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,485FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna