Ditt världsparti är grundat

För att krossa kapitalismen behöver arbetarklassen ett revolutionärt kommunistiskt världsparti, en international. Vi behöver din hjälp med att bygga den. 

Människor tycker i allmänhet inte om förändring, ännu mindre revolutioner. Så länge man kan klamrar man sig fast vid det gamla: de gamla idéerna, vanorna, tankesätten, partierna och inte minns samhällsformerna. 

Men det är just denna konservatism som gör revolutioner oundvikliga, när människor tvingas inse djupet på samhällets kris och det politiska medvetandet måste komma ikapp med ett språng. Ett sådant uppvaknande kännetecknar vår period.

Överallt hoppas och ber människor för att saker och ting ska bli bättre på något sätt. Men det blir allt tydligare för varje dag som går att saker och ting blir värre. 

Högre arbetslöshet kombineras med längre arbetstid och höjd pensionsålder. Nedmontering av sjukvård och utbildning i en situation där man skriker efter mer resurser. Kolossalt överflöd sida vid sida med den djupaste fattigdom. Kapitalismens kris känns in på bara skinnet för varenda arbetare på jorden.

Borgarklassens politik dikteras av krisen. Systemets återvändsgränd uttrycks inte minst av att de totala skulderna globalt sett motsvarar mer än tre gånger världens BNP, alltså värdet på världens årliga produktion av varor och tjänster. Detta saknar motstycke och är ohållbart, vilket blivit särskilt tydligt i takt med inflationen och ränteökningarna. 

Likväl ökar skulderna, däribland statsskulderna. I ett försök att dumpa över de ekonomiska problemen på varandra vidtar såväl USA, som Kina och EU långtgående protektionistiska åtgärder – den typen av åtgärder som orsakade den djupa depressionen på 1930-talet. Politiken uttrycks kanske tydligast i Trumps paroll “America first”. Konkurrensen mellan imperialistmakterna driver dem obönhörligt med öppna ögon mot ekonomisk förödelse.

De ekonomiska motsättningarna mellan världens stormakter leder oundvikligen till krig om rätten att plundra världens folk. “Krig är politik med andra medel”, betonade krigsteoretikern Clausewitz. Och Lenin påpekade att politik är koncentrerad ekonomi. 

I Ukraina försvarar Putin den ryska borgarklassens intressen, medan Biden, Scholz, Macron och Kristersson försvarar imperialismen i väst. I det folkmord som pågår i Palestina, stöttar Bidens gäng oundvikligen Netanyahu som företrädare för imperialismens intresse i regionen. 

På tio år har antalet människor på flykt fördubblats. Krigen och inbördeskrigen blir allt fler och brutalare. I Sudan är åtta miljoner på flykt. 18 miljoner lever i akut hunger. I Kongo lever 25 miljoner i hunger. Totalt lever nästan tolv gånger Sveriges befolkning på flykt världen över, 117 miljoner människor. De senaste tio åren har över 20 000 dött när de försökt korsa medelhavet, i desperat jakt på ett bättre liv.

Samtidigt håller kapitalismens vinstjakt på att orsaka en enorm klimatkatastrof. Enorma översvämningar, torka och gigantiska bränder har drabbat några av jordens fattigaste nationer. Kapitalismen kan inte lösa det, för kapitalismen är problemet.

För var dag som går visar kapitalismen för fler och fler att den måste dö, för att mänskligheten ska kunna leva. 

Sedan krisen 2008 har massrörelse efter massrörelse svept över jordens alla kontinenter. Vågen av arabiska revolutioner 2011, gula västarnas uppror i Frankrike 2018–2019, George Floyd-protesterna med över 20 miljoner deltagare i USA 2020 – detta är bara några av de mer välkända i en närmast oändlig rad av exempel. 

Problemet är inte de objektiva förutsättningarna för klasskampen. Arbetarklassen är större och starkare än någonsin – en majoritet av jordens befolkning. Men utan ett revolutionärt parti kan arbetarna inte segra mot borgarklassen. 

Vi har bildat Revolutionära kommunistiska internationalen för att samla arbetarklassens förtrupp, med början i den revolutionära ungdomens förtrupp – de som redan nu förstår att arbetarklassen måste gripa makten i en socialistisk revolution. 

Du som är kommunist behöver inte känna dig ensam. I Storbritannien säger 29 procent av de unga att kommunism är det ideala ekonomiska systemet. Motsvarande siffra för USA och Australien är 20 procent. Om vi ska kunna ta kampen tillsammans behöver vi organisera oss. 

I Sverige bildade vi nyligen Revolutionära kommunistiska partiet, som den svenska sektionen av Revolutionära kommunistiska internationalen – och under sommaren ger vi oss ut för att erövra landet.

Vilka resultat kommer vi att få? Det är upp till dig.

Revolutionära Kommunistiska Partiet

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna