Den lönsamma svenska vapenhandeln

År 2023 nådde världens militära utgifter ett nytt rekord på 2423 miljarder dollar, ungefär fem gånger hela Sveriges BNP. Av denna häpnadsväckande siffra står USA och de andra 31 Nato-länderna för 55 procent. För de svenska kapitalisterna är detta en lukrativ och växande marknad.

Mellan 2001 och 2011 fyrdubblades den svenska exporten av krigsmateriel, och Sverige är numera en av världens största exportörer av försvarsmateriel i förhållande befolkning. 

För att blidka den allmänna opinionen i Sverige står vapenindustrin under en rad regler, exempelvis att man endast får sälja vapen till länder som uppnår ett ”demokratikrav”. Det innebär bland annat att man inte får handla med länder som redan befinner sig i – eller är nära att involveras i – väpnad konflikt. 

Till ingens förvåning tillämpas dessa krav endast vid kapitalisternas behov. År 2023 såldes svensk krigsmateriel till 20 länder som klassats som ”icke fria” av organisationen Freedom House. Detta inkluderar Qatar, som genom Kafala-systemet tillämpar en modern version av slavarbete; Jordanien, som torterar frihetsberövade politiska fångar; Förenade Arabemiraten och Saudiarabien som bedriver krig i Jemen och har orsakat den värsta hungerkatastrofen i modern historia enligt FN, med 80 procent av invånarna i hungersnöd. 

Så sent som 2021 var Förenade Arabemiraten Sveriges största vapenköpare. Den franska underrättelsetjänsten avslöjade 2019 att det är svenska Saabs radar- och stridsledningssystem som används i Jemen-kriget. 

På samma sätt såg man till att skriva nytt avtal med israeliska Elbit Systems på 1,7 miljarder kronor den 25 oktober 2023, alltså mitt under de mest intensiva israeliska bombningarna av Gaza.

Enligt Svenska Freds går 36 procent av all svensk vapenexport till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Thailand, Ungern, Kuwait och Qatar – länder som knappast uppfyller de lågt ställda kraven på en borgerlig demokrati, och som alla bryter mot en eller flera av FN:s ”officiella” mänskliga rättigheter.  

År 2000 bestod 4 procent av vapenhandeln med länder i väpnad konflikt. För att underlätta exporten luckrades reglerna upp – man skulle ta hänsyn till “helheten”. År 2015 (den senaste pålitliga undersökningen) hade siffran ökat till hela 85 procent. 

I november 2009 gjorde Demoskop en opinionsundersökning som visade att 81 procent av Sveriges befolkning inte vill att vapenföretag ska sälja vapen till länder i krig och att 92 procent skulle inte stötta vapenhandel med länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Detta säger allt man behöver veta om påståendet att riksdagens beslut skulle representera folket. Vad spelar folkets åsikter för roll, när det finns pengar att tjäna?

Kombinationen av fler krig och Nato-medlemskap har fått bland annat Saabs aktie att skjuta i höjden. Som Lenin en gång syrligt påpekade, “Krig är fruktansvärt – fruktansvärt lönsamt”. Det är hög tid att vi avsätter dessa mördare en gång för alla.

Elias Wigerfelt Lans

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna