De revolutionära kommunisterna har kommit till Vasa

Bredvid den finska ”frihetsstatyn” i Vasa, byggd för att fira borgarklassens seger i finska revolutionen 1917-18 reste vi hammaren och skäran och folk flockades till oss. Att höja flaggan var allt som krävdes. 

Vi har under en tid pratat om att ta färjan över kvarken från Umeå till Vasa och hjälpa till att etablera en grupp där. När de finska kamraterna nyligen rekryterade en kamrat i staden fanns det inte längre någon tid för prat. Vi var tvungna att fara och hjälpa henne att bygga ett fäste i staden, så jag (Emil) tog färjan och åkte dit!

Vasa har historiskt varit den finska kontrarevolutionens huvudstad. Det är därför lätt att tänka sig att det skulle vara konservativ fiendemark. Flera jag pratade med innan sa att jag skulle ”vara lite försiktig med det där”. Om något gällde raka motsatsen – jag har aldrig sett en sådan törst för kommunismens idéer!

Jag hade bara hunnit stiga av bussen från hamnen och rullat ut flaggan innan en kille tvärbromsade med cykeln och kom fram och ville diskutera! Det här var den första rekryteringsaktiviteten för vår nya kamrat (Emmi). Hon berättade att hon var lite nervös över att bygga på egen hand så vi sa att målet med dagen måste vara att hitta nästa kommunist som kunde hjälpa henne.

Vi ställde upp flaggan och satte oss på några bänkar för att äta lunch, och en kille som satt i närheten kom fram och sa ”Äntligen är ni här!” med öppna armar. Han berättade att han kände igen Emil från våra sociala medier i Umeå. Han satte sig med oss och under tiden vi åt kom flera personer fram och ville prata med oss.

Vi blev hela tiden uppvaktade av en ström av intresserade och sålde tidningen i sex timmar. Grupper av ungdomar kom, pratade med oss, gick sedan iväg och kom tillbaka med alla sina vänner. Ett 30-tal personer ville ta bilder med oss och flaggan. En ung kille berättade att ”jag var inte kommunist igår, men nu har jag blivit det!”. Det här är den typen av personer som dagens situation skapar.

Det här är inte bara en samling anekdoter – det är symtomatiskt för världssituationen vi befinner oss i idag och diagnosen är allmängiltig. Det finns inget som kan stoppa en idé vars tid har kommit och det finns inga hinder som kan stå i vår väg. Ta en flagga och håll den högt!

Mot grundandet av Revolutionära kommunistiska internationalen!
Mot grundandet av den finska sektionen av RKI!

Emil, RKP Umeå

Emmi, Vallankumous Vasa

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,422FöljareFölj
1,210FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna