Danmark till val i juni – intervju med danske marxisten Rasmus Jeppesen

Inför det danska valet i juni är den nuvarande borgerliga regeringen i fritt fall i opinionen, och mycket pekar mot ett socialdemokratiskt maktövertagande. Men de vill fortsätta högerpolitiken. Försämringarna för arbetarklassen kommer att inleda ett nytt kapitel i den danska klasskampen.

Revolution har träffat den danske marxisten Rasmus Jeppesen, som förklarar att Danmark är på väg in i en mycket instabil period. 75 procent av den danska befolkningen anser att politikerna är mer intresserade av att bli omvalda än att genomföra sin politik.

Revolution: Vad är den nuvarande borgerliga regeringens politik?

Rasmus: Precis som tidigare regeringar, har de borgerliga partierna Venstre, Liberal Alliance och de konservativa, attackerat välfärden och de demokratiska rättigheterna. De har tagit sin rasistiska politik till nya nivåer för att distrahera arbetare och unga från de verkliga problemen på arbetsplatserna och i välfärden. Till exempel skickar man hem flyktingar som begår brott till sina hemländer – och om de vägrar sätter man dem på en öde ö som tidigare använts för djurförsök.

Revolution: Finns det något vänsterparti som kämpar tillbaka?

Rasmus: De som står längst till vänster i parlamentet är Enhetslistan, men de svänger längre och längre åt höger. Därför finns det ingen entusiasm för partiet, särskilt inte bland unga. Partiet har legat på 7–10 procent i opinionsundersökningarna de senaste fem åren.

Socialdemokraterna är klart största parti i opinionsmätningarna och kommer sannolikt att komma till makten. Men de vill föra mer eller mindre samma politik som den nuvarande regeringen.

Det är oklart vilka partier de kommer att luta sig på, även om ett rött block skulle få majoritet. Sannolikt kan vi se en utdragen period av förhandlingar om regeringsfrågan, precis som vi sett i Sverige. Det kommer i vilket fall som helst att bli en svag och instabil regering.

Revolution: Vad betyder detta för klasskampen i Danmark?

Rasmus: Under den senaste perioden har det skett ett antal mindre – men lyckade – strejker, samtidigt som rörelser i till exempel klimatfrågan vuxit. Dessa rörelser bland arbetare och unga kommer sannolikt att fortsätta växa under de kommande åren, men med en socialdemokratisk regering lär fackförbunden och studentrörelsen försöka hålla tillbaka arbetarna, som då tvingas gå runt dessa organisationer.

Revolutionära Socialister, som är den danska sektionen av Internationella Marxistiska Tendensen (IMT), kämpar för att bygga ett vänsteralternativ för att störta kapitalismen. Om man ska rösta på något borde det vara Enhetslistan, men det viktigaste är inte att rösta i valet. Det viktigaste är att man organiserar sig för ett socialistiskt samhälle med oss i IMT.

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna