Covid-19: Sveriges strategi har gynnat de rika

Restauranger och barer har hållits öppna, bussar och tåg har rullat som vanligt trots larm om trängsel, och aktiviteten på industrigolven har varit obegränsad. Sverige är ett av de länder i världen vars strategi för att bekämpa corona haft minst påverkan på kapitalisternas vinster – och ett av de länder som har flest antal döda per capita.

Capital Economics presenterade nyligen en analys som visar att Sveriges BNP skulle ha sjunkit med ytterligare 100 miljarder under det första halvåret, motsvarande 3–4 procentenheter, om man följt samma strategi som Tyskland. Den tyska strategin innehöll bland annat lokal nedstängning, och mer omfattande testning och spårning för att begränsa smittspridningen. ”Tegnell är en av de få genuina hjältarna i den här krisen: Han gjorde de korrekta avvägningarna”, kommenterade the Telegraphs näringslivsredaktör Allister Heath – en av många som just nu hyllar den svenska strategin i den borgerliga finanspressen.

Men Sverige har mer än fem gånger fler dödsfall per capita än Tyskland. I juni presenterade Folkhälsomyndigheten en studie som visar att risken att smittas är kraftigt förhöjd för yrkesgrupper som taxichaufförer, pizzabagare, bussförare, restaurangbiträden och servicearbetare – med andra ord vanliga arbetare som inte kan arbeta hemifrån. Trängsel i kollektivtrafiken anses av Folkhälsomyndigheten vara en faktorerna som ökar risken, men antalet turer i kollektivtrafiken har på många håll minskats för att spara pengar.

Vi har ställts inför den värsta hälsokrisen i modern tid – men inga åtgärder för att förhindra krisen är billiga nog i den härskande klassens ögon. Exempelvis borde de, med tanke på det forskningsunderlag som finns vara självklart att rekommendera munskydd i särskilda sammanhang. Men Anders Tegnell konstaterade krasst att det är ”ganska mycket pengar som ska spenderas om man ska ha masker på ett sätt som följer regelboken.”

Anders Tegnell har själv sagt att smittspårning är ”ett av våra absolut bästa verktyg för att få ett snabbt stopp på den här typen av utbrott”. Trots det har arbetet med att smittspåra kommit igång först i mitten av augusti, enligt Tegnell själv. Och i stället för att som i många andra länder ha ett professionellt arbete utfört av särskild personal ska det vara upp till den som testat positivt att på egen hand kontakta dem man kan ha smittat.

Den 6 maj sa socialminister Lena Hallengren att ”vi ska testa 100 000 i veckan”. Under vecka 27 till och med 33 har i snitt bara 63 124 tester genomförts per vecka, och under samma period har testningen minskat med nästan en tredjedel. En förutsättning för framgångsrik smittspårning är att testa på bred front för pågående infektion. Det kostar såklart pengar.

Kapitalisterna bryr sig bara om att öka sina egna vinster och är helt ovilliga att lösa vanliga människors problem. I alla länder försöker deras politiska representanter precis som i Sverige att lämpa över kostnaderna för covid-19 på vanliga arbetare. Kapitalismen kan inte garantera en säker vård åt alla eller en effektiv bekämpning av epidemier. Därför måste vi kämpa för att ersätta den med en socialistisk planerad ekonomi styrd i majoritetens intresse.

 

Sebastian Ingvarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna