Coronaviruset var väntat i USA

År 2017 beskrev Pentagon i en rapport att det största möjliga hotet för amerikansk sjukvård var utbrottet av ett virus som tillförde andningssvårigheter, eller ett influensavirus av något slag.

I denna rapport framfördes det att USAs nödlager var extremt underförsörjt när det gäller ventilatorer och skyddsutrustning som ansiktsmasker och handskar, samt att antalet vårdbäddar i landet omöjligen kunde räcka om ett sådant virus bröt ut. Rapporten refererade till en tidigare rekommendation från 2012 att förbereda landet på ett möjligt coronavirusutbrott efter att ett liknande virus brutit ut i Mellanöstern. Den varnade även för att den tillgängliga globala arbetskraften skulle sjunka, och att länder skulle tvingas till att konkurrera om vaccin och medicinsk utrustning om inga förberedelser togs.

Nu, år 2020, hävdar USAs president Donald Trump att coronavirusets utbrott varit något helt oförutsägbart, att landet omöjligen kunde ha varit förberedd på detta och att inga varningstecken existerade för vilka effekter ett sådant utbrott skulle få. Nu har även USAs militär, som hade den främsta tillgången till Pentagons rekommendationer och varningar, infört en policy av att inte rapportera sjuka då det skulle kunna ”utse en nationell säkerhetsrisk”, vilket endast talar för hur vidsträckt denna sjukdom blivit och hur dåligt den hanterats.

Just att den tillgängliga arbetskraften sjunkit har vi kunnat se på den enorma börskraschen som skett. Ett flertal senatorer använde deras förkunskap, som uppenbarligen inte var helt frånvarande, till att sälja enorma andelar aktier och ta ut miljoner av dollar ur marknaden innan de gick ut med situationens allvar till allmänheten. Om de hade implementerat åtgärder för snabbt skulle det ju skadat förtroendet i marknaden och gett arbetare en möjlighet att reagera på aktiefallet. Det hade lett till enorma förluster för borgare och finanshandlare. Allmänhetens bästa och härskarklassens intressen stod ännu en gång i motsats, och följderna blev som vanligt att vanliga arbetare fick ta smällen i form av förlorade besparingar och pensioner medans borgarna säkerställde sig själva.

Tom Skoog

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna