Centerpartiet: en varg i fårakläder

Annie Lööf har jobbat hårt på att framställa Centerpartiet som det mer humana av de borgerliga partierna, och vinna röster genom att profilera partiet som ett antirasistiskt parti. Det är inte bara liberala borgerliga väljare som hyllar Annie Lööf, utan det tycks även som att delar av vänstern har gjort sig illusioner om Centerpartiet.

SSU hyllade Annie Lööf och Jan Björklund på Twitter efter att de röstat nej till Ulf Kristersson som statsminister. Jonas Sjöstedt har tidigare beklagat sig i Expressen över att Annie Lööf inte kunde tänka sig samarbeta med Vänsterpartiet:

”Vi sitter just nu och gör upp om att styra i kommun efter kommun i Sverige. Vi pratar med varandra överallt. Annie Lööf och jag har turnerat land och rike runt och pratat väl tillsammans och debatterat. Det blir lite löjligt att säga att ’vi inte kan prata med er’.”

Men frågan är vad Sjöstedt tänker sig att de har gemensamt och ska prata om.

Centerpartiet har länge förespråkat att lagen om anställningsskydd ska avskaffas, är för att inskränka strejkrätten och vill försämra a-kassan. Precis som de andra borgerliga partierna vill de också sänka skatterna och införa marknadshyror. De vill föra samma borgerliga politik som de andra i alliansen.

När Hotell och restaurang utförde en blockad mot en salladsbar i Göteborg 2006 hävdade Fredrick Federley, då Centerpartiets ungdomsförbunds (CUF) ordförande, att det var maffiametoder och mobbning. CUF bedrev också en kampanj 2010 mot facket: ”Fuck facket 4-ever”.

Centerpartiet är inte på något sätt ett ”mjukare” borgerligt parti utan tvärtom ett av de mest arbetarfientliga och fackfientliga partierna. Den röda tråden i Annie Lööfs motvilja mot Sverigedemokraterna är inte en skillnad i politik, utan bara löst prat om hur Jimmie Åkesson uttrycker sig, Sverigedemokraternas ”människosyn” och ”värderingar”.

Centerpartiet röstade 2015 mot gränskontrollerna, men var inte mot den inskränkta asylrätten. De vill se en begränsad invandring, och vill att alla partier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ska förhandla fram en ny asyllag som ska ersätta den tillfälliga asyllagen som infördes 2015. Den enda skillnaden man egentligen kan se mellan Moderaterna och Centerpartiets asylpolitik är att Centerpartiet vill ha en något ökad anhöriginvandring.

Detta beror inte på att de värnar om flyktingar – utan för att de vill ge de svenska kapitalisterna större möjligheter att exploatera utländsk arbetskraft och på så sätt dumpa lönerna för hela den svenska arbetarklassen. När de röstade mot gränskontrollerna motiverade Annie Lööf det med att det skulle hota EU:s fria rörlighet. Det handlade alltså inte om en oro över de som dog på Medelhavet – utan om de europeiska kapitalisternas möjligheter att fritt kunna anställa arbetare från vilket låglöneland som helst inom EU:s gränser.

Centerpartiet har länge förespråkat behovet av ”enkla jobb” för att fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Vad de vill se är en utveckling mot det vi ser i USA – där mexikanska immigranter arbetar som trädgårdsmästare och barnflickor för långt under minimilönen.

Deras förslag om inträdesjobb för invandrare, med lägre löner och slopad arbetsgivaravgift skulle göra det ännu svårare för de som redan idag har svårt på grund av den rasistiska diskrimineringen att få välbetalda jobb. Fler utbildade läkare och lärare skulle istället få arbeta som taxichaufförer eller städare.

De må påstå att de står för andra värderingar än Sverigedemokraterna, men deras politik innebär sämre villkor för invandrare. Detta skulle ställa arbetare mot arbetare, då arbetsgivare hellre kommer vilja anställa personer med inträdesjobb än de med högre löner och kollektivavtal. En sådan politik skulle leda till en ökad fattigdom bland invandrare och en ökad rasism.

En blocköverskridande regering med Annie Lööf som eventuell statsminister skulle kanske inte inledningsvis gå lika hårt fram som en högerregering med stöd av SD. Men det skulle likväl innebära en hårdare högerpolitik än den vi sett under den nuvarande regeringen.

Varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet borde samarbeta med partier som C och L som vill föra en arbetarfientlig politik. Deras uppgift borde i stället vara att ta kamp mot all högerpolitik – oavsett var den kommer ifrån.

Vare sig högern bär fårakläder eller öppet visar sina huggtänder och klor vill de samma sak: attackera arbetarklassen för att gynna den svenska kapitalismen. Vi kommer kämpa mot de attackerna med näbbar och klor, för att försvara alla de reformer som arbetarklassen vunnit förr, och kämpa för ett socialistiskt samhälle fritt från kapitalistiska rovdjur.

Ylva Vinberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna