Byråkratisk kupp mot Hyresgästföreningen Väst

Den 4 februari meddelade Hyresgästföreningens centrala ledning att ”Hela styrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige med ordförande Kristofer Lundberg i spetsen blir av med sina befogenheter.” Den officiella förklaringen är ”ekonomiska oegentligheter” – ett uppenbart svepskäl för att ta tillbaka kontrollen över föreningen som börjat föra en kamp mot Socialdemokraternas högerpolitik.

När Kristofer Lundberg valdes 2018 fick han 60 procent av rösterna medan Socialdemokraternas huvudkandidat, Martina Enghardt, fick under 20 procent. Detta har lett till en kampanj från Socialdemokraterna för att ta tillbaka kontrollen över regionen, som intensifierats inför valet till regionstyrelse för Hyresgästföreningen Väst som sker i år.

Den 21 januari gick Alexander Hutter (S), ordförande Hyresgästföreningen Södra Bohuslän, först till attack mot Hyresgästföreningen Väst och Kristofer Lundberg i en debattartikel med rubriken ”Hyresgästföreningen ska inte vara en revolutionär sekt”. Attacken var uppenbart politisk och riktades mot att Kristofer Lundberg kritiserat Socialdemokraternas politik och dess ledning.

Dagen efter Hutters ”debattartikel” lanserade Socialdemokraterna en tidigare helt okänd kandidat, Alfred Johanson, som ordförande för Storgöteborg. I en intervju med Hem och Hyra framkommer hans motivationer tydligt.

Som svar på Hem och Hyras frågor förklarar han att han gick med i Hyresgästföreningen i oktober 2018, men att ”tyvärr har jag inte haft tid att engagera mig förrän nu”. Han har inte heller gått på något av Hyresgästföreningens möten: ”Mitt engagemang har mest varit digitalt. Jag har följt debatten på det viset.”

Alfred Johanson har alltså varken deltagit på ett enda möte eller en enda aktivitet i Hyresgästföreningen, men förväntar sig att bli vald till ordförande. Hans enda merit verkar vara att han är anställd på Socialdemokraternas partiexpedition i Göteborg. Det är inte särskilt förvånande att han inte vunnit något stöd bland medlemmarna.

Därför valde den centrala förbundsstyrelsen att den 4 februari avsätta hela styrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige. Med omedelbar verkan blev hela den demokratiskt valda regionstyrelsen, för den tredje största regionen i Sverige, av med alla sina befogenheter. Anledningen skulle vara påstådda ”ekonomiska oegentligheter”.

”Vi agerar för att säkerställa en säker hantering av regionens resurser. De ska vara till medlemmarna i hela regionen och inga andra” meddelade förbundsordförande Marie Linder, som själv tar ut 115 000 kronor i lön av medlemmarnas pengar varje månad.

I själva verket kan Kristofer Lundberg inte vara ansvarig för ekonomiska oegentligheter då han inte har tillgång till regionens ekonomi. För övrigt har han själv efterlyst större insikt i ekonomin för att få se vad pengarna går till.

Att det skulle handla om ekonomiska oegentligheter är uppenbara svepskäl för Socialdemokraterna att ta tillbaka kontrollen över regionen och försöka smutskasta styrelsen innan regionvalet.

Beslutet kom även dagen efter att Hyresgästföreningen Väst haft ett möte med 81 lokala ordföranden för att planera protestdagen mot marknadshyror den 18 april.

Mötet antog ett kritiskt uttalande mot Socialdemokraternas politik:

”Med regeringspartiernas svek mot väljarna genom att gå med på fri hyressättning i nyproduktion öppnas ett nytt kapitel i svensk politik med hot om marknadshyra, som första steg i nyproduktion men med siktet inställt på hela beståndet.”

Hyresgästföreningen Väst har även tidigare anordnat flera demonstrationer och möten mot införandet av marknadshyror, som är en av punkterna i regeringens januariavtal.

Revolution fördömer starkt den centrala förbundsstyrelsens byråkratiska manövrar, som inte kan beskrivas på något annat sätt än som en kupp. Vi uppmanar alla aktivister i Hyresgästföreningen att ta ställning mot det.

Det räcker inte att ha en namninsamling på hemsidan för att stoppa marknadshyror och privatiseringar. Hyresgästföreningen Väst har gjort helt rätt som mobiliserar till demonstrationer, detta arbete borde inte minskas utan utökas till en nationell masskampanj. Istället för att genomföra en odemokratisk kupp för att hindra sina medlemmar från att ta strid mot högerpolitiken, borde Hyresgästföreningens förbundsstyrelse själva ta ledningen för kampen.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,175FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna