Brittiska högsta domstolen: Assange kan utlämnas till USA

Den 10 december beslutade den brittiska högsta domstolen att journalisten Julian Assange, grundaren av den kända visselblåsarorganisationen WikiLeaks, nu kan utlämnas till USA där han står åtalad för spionage. Därmed upphävde domstolen, efter begäran från USA:s regering, ett tidigare beslut av tingsrätten i Westminster att inte utlämna Assange. Grunden till tingsrättens beslut var att det förelåg självmordsrisk i och med att de hårda fängelseförhållanden som han skulle komma att utsättas för kunde påverka hans mentala hälsa negativt.

Det är dock uppenbart att den brittiska regeringen inte bryr sig det minsta om Julian Assanges välbefinnande. Under sju år tvingades han leva isolerat under fängelseliknande förhållande på Ecuadors ambassad, varpå han sattes i högsäkerhetsfängelset i Belmarsh efter att USA slutit ett avtal med Ecuadors regering. Detta är ett oerhört brutalt sätt att behandla en person som inte på något sätt utgör ett hot mot allmänheten.

Nu riskerar han att utlämnas till USA, ett land vars regering planerat hans kidnappning och mord, och där han står åtalad på ett antal punkter som tillsammans kan leda till livstids fängelse. Den brittiska regeringen har under hela processen agerat som USA-imperialismens medbrottsling.

Fruktansvärda förhållanden

Det är uppenbart att de hemska förhållanden som Assange utsatts för har skadat både hans mentala och fysiska hälsa. Nyligen avslöjades att han under förhören i oktober uppvisat symtom på stroke. Det är dock ett allvarligt misstag av försvaret att fokusera på Assanges dåliga hälsa, i stället för de falska anklagelser som riktas mot honom. Hälsan kan komma att användas som täckmantel om något senare skulle hända honom efter att han förts till USA.

Efter en överenskommelse mellan Morenos regering och USA greps Assange av brittisk polis på den ecuadorianska ambassaden i London där han tillbringat sju år i isolering, varpå han sattes i ett högsäkerhetsfängelse. Foto: Public domain

Det har redan visat sig att det enda som behövdes för att kringgå detta försvar var några vaga löften från USA. Till exempel lovade de att han inte skulle utsättas för några ”speciella administrativa åtgärder” eller hållas på en högsäkerhetsanstalt. De ”storsinta” amerikanska myndigheterna gick till och med så långt som att lova att om Assange döms, kommer han att tillåtas ansöka om att få avtjäna sitt straff i ett australiensiskt fängelse.

Ett exempel på vad dessa löften är värda framgår tydligt av hur David Mendoza behandlats. Mendoza utlämnades till USA från Spanien åtalad för narkotikabrott, på villkor att han skulle få avtjäna straffet i Spanien. Men under sex år nekades alla hans ansökningar, helt i motsats till de diplomatiska försäkringar han fått från USA.

Mendoza vittnade om den hårda behandling han fått utstå på en anstalt med normalhög säkerhetsklass:

”Du har inget namn, du har ett nummer, som du måste upprepa under varje fångräkning. Dessa sker var tredje timme i de federala fängelserna med högre säkerhet. Vakterna brukade även rikta sina ficklampor direkt i ansiktet på oss i stället för i taket.”

Av detta kan vi räkna ut vilken typ av behandling Assange skulle utsättas för på en anstalt med normalhög säkerhet. Löftet om att han inte ska flyttas till ett högsäkerhetsfängelse antingen under eller efter rättegången förutsätter att han inte gör något som skulle berättiga det i framtiden. Exakt vad detta skulle kunna vara, avgörs av de amerikanska myndigheterna. Med andra ord är löftet värdelöst.

Skyldig till brottet att stå upp mot imperialismen

Vad har Assange gjort som rättfärdigar den mardröm han nu går tillmötes och som han har stått inför i nästan tio år? Anklagelserna om spionage går ut på att han ska ha hjälpt Chelsea Manning att komma åt och publicera hemligstämplade dokument och information om den amerikanska arméns brutalitet i de imperialistiska krigen i Irak och Afghanistan.

Anklagelserna motiveras med påståendet att publiceringen av denna information utsatte afghanska informatörer och amerikanska soldater för livsfara. Det borde te sig självklart för alla att skulden för eventuella dödsfall, utöver de många oskyldiga som fått sätta livet till, helt och hållet ligger på de imperialistiska krigshetsarna och inte på de journalister och visselblåsare som försöker avslöja dem!

Den verkliga anledningen till åtalet mot Assange har ingenting att göra med hur dessa dokument förvärvades eller huruvida individers namn hade redigerats bort vid publiceringen (vilket de hade). Det egentliga skälet bakom kampanjen mot Assange ligger i hans avslöjande av USA-imperialismens och den amerikanska härskande klassens brott.

Denna dom till förmån för USA:s attack mot yttrandefriheten kom ironiskt nog två dagar efter att USA:s utrikesminister Antony Blinken presenterat en särskild fond till försvar av oberoende journalistik och reportrar som trakasseras för sitt arbete. Detta tillkännagivande gjordes vid invigningen av det så kallade ”toppmötet för demokrati”.

Blinken skröt också om att den amerikanska regeringen kommer att ”göra det största bidraget från någon regering till den nylanserade International Fund for Public Interest Media” (ung. Internationella fonden för media i allmänintressets tjänst), en fond med det uttalade målet att ”upprätthålla oberoende medier i länder runt om i världen” och ”stärka pressfriheten genom att stödja journalister och nyhetsbyråer som talar sanning gentemot makten”. Vi kan vara säkra på att ingen finansiering kommer att ges till journalister som talar sanning om den största imperialistiska makten. Det är ett frapperande hyckleri.

Detta domslut från den brittiska högsta domstolen är ett angrepp på den journalistiska friheten och informationsfriheten. Som marxister står vi på samma sida som Julian Assange och andra visselblåsare som honom, till försvar för yttrandefriheten och mot kapitalistiska staters förföljelse av dem som avslöjar deras brott.

Stoppa utlämningen och frige Julian Assange!

Jonathan Söderberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna