Bombattentat inte terrorism – om de utförs av nazister

I vintras skedde två bombdåd och ett bombförsök, där de misstänkta hade kopplingar till nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen. Nu har domarna kommit.

I november detonerade en bomb utanför Syndikalistiskt forum i Göteborg. Detta följdes av en bomb utanför ett flyktingboende i januari som gav en städare livshotande skador, och en odetonerad sprängladdning som kunde orsakat stor skada på en flyktingförläggning på Lilleby Camping.

De fega terrorister som utförde dåden var Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin, som samtliga har kopplingar till den fascistiska sekten Nordiska motståndsrörelsen. Alla tre döms nu till fängelse av Göteborgs tingsrätt för brott som allmänfarlig ödeläggelse, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och knivbrott.

Det är inte svårt att föreställa sig reaktionen om samma typ av attentat gjorts i islamismens namn. Det hade omedelbart rubricerats som terrordåd och media hade inte tvekat en sekund att fylla löpsedlarna med tjut om terrorism. Nu blev det enbart mindre artiklar eller notiser istället. Det visar att fascisterna inte bedöms efter samma måttstock.

Ingen av männen dömdes dock för terrorbrott. Åklagaren valde att inte ens lyfta den åtalspunkten, och uppger till SVT Nyheter att: ”Ett av kriterierna för terrorbrott är att agerandet ska vara avsett att inge fruktan hos en befolkning eller en folkgrupp. Men flyktingar räknas inte som en folkgrupp. Hade det handlat om ett boende där det bara fanns exempelvis muslimer hade det varit en annan sak.”

Detta minst sagt märkliga uttalande visar hur rättsväsendet nästan får slå knut på sig själva för att få ihop någon slags motivering för varför man inte ska åtala dem för terrorbrott.

Det fascistiska hotet

Men även om medierna och politikerna främst talar om islamistisk terror, är det den högerextrema terrorn som är värst. Enligt Expo har minst 23 personer mördats av högerextremister under de tre senaste decennierna i Sverige. Det är värt att påminna om att det värsta terrorattentatet i modern tid i Skandinavien utfördes av nazisten Anders Behring Breivik, som mördade 69 ungdomar från Arbeiderpartiets ungdomsförbund.

Fascisterna attackerar gång på gång förtryckta grupper, arbetarrörelsen och vänstern. I år gav även polisen klartecken för NMR att delta på Almedalsveckan där de bland annat attackerade syndikalisternas tält. Att de attackerar vänstern är ingen slump eller något nytt. De fascistiska rörelserna har alltid varit en rörelse med syfte att krossa den organiserade arbetarklassen.

Enligt ETC är mer än 90 procent av de 91 mest aktiva medlemmarna i NMR dömda för brott – trots att mörkertalet av uppklarade brott från fascistiskt håll är mycket stort eftersom förundersökningar om brott mot vänsteraktivister ofta läggs ned.

Att polisen, rättsväsendet och högern blundar för det fascistiska våldet är inte heller en slump. I Malmö 2014 attackerade polisen själva en fredlig antifascistisk demonstration med hästar och bepansrade Deltabussar, som av ren tur inte slutade med dödlig utgång. I själva verket gör nog fascisterna mycket som polisbefälen önskar att polisen kunde göra själva, men som de hindras ifrån av lagboken och risken för protester.

Även om de är små, kommer fascisterna att öka sin aktivitet när de inte möter något motstånd från arbetarrörelsen. Bara under 2016 skedde 92 anlagda bränder på flyktingboenden i Sverige, där SVT avslöjade att polisen endast anser sig säkert kunna konstatera att två av bränderna är anlagda av personer utifrån, medan 53 startats av ”okänd gärningsman”. Historikern Helene Lööw konstaterar att uppklarningsprocenten är ”extremt låg”, vilket är milt uttryckt.

Ett kapitalistiskt symptom som kräver en socialistisk lösning

Polisen och staten har med all önskvärd tydlighet visat att de inte kan eller vill erbjuda ett skydd mot fascisterna. Tillsammans med resten av vänstern och fackföreningarna måste arbetarrörelsens masspartier organisera ett svar varje gång fascisterna visar sig. När det sker attacker måste man mobilisera till massdemonstrationer, och systematiskt möta deras aktiviteter med protester. Man måste anordna demokratiskt organiserade självförsvarskommittéer som kan vakta demonstrationer och möten och skapa lugn och trygghet så att alla kan delta. När arbetarklassens styrka väl mobiliseras kan den enkelt pressa tillbaka dessa minimala fascistsekter.

Men i sista hand är det den krisande kapitalismen som ger upphov till fascismen. För att en gång för alla krossa fascismen måste vi avskaffa det kapitalistiska systemet. Därför måste antifascister alltid driva kampen hand i hand med kampen mot kapitalismen.

Fakta:

Domarna

  • Viktor Melin döms till åtta år och sex månaders fängelse för allmänfarlig ödeläggelse i tre fall och vapenbrott i ett fall.
  • Jimmy Jonasson döms till fem års fängelse för två fall av medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse för att ha försett de andra männen med sprängämnen.
  • Anton Thulin döms till ett år och sex månaders fängelse för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot knivlagen.

Valdar Malmsten

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna