Bombattackerna i Bryssel – vad kommer de leda till?

Denna morgon utlöstes ett flertal bomber i Bryssel som dödade mer än 30 personer och uppemot 200 skadades. Islamiska Staten har tagit på sig ansvaret för terrorattacken. Vi publicerar här Fred Westons tankar om vad konsekvenserna av denna attack kommer att bli.

Denna morgon såg vi återigen det hänsynslösa mördandet av oskyldiga människor som levde sina liv som vanligt. Marxister fördömer sådana terrorhandlingar, på samma sätt som vi fördömer mördandet av tusentals människor i Syrien och andra krigshärjade länder. Poängen är: vad kan göras för att sätta stopp för detta barbari?

När jag såg nyheterna om bombattacken på Bryssels flygplats och senare på tunnelbanan kom jag att tänka på följande:

1. Vår solidaritet går först och främst till offrens för denna terroristattack familjer i Bryssel. Det avslöjar att ingen grad av säkerhet (polis och militär) kan stoppa dessa barbariska och fega attacker. Trots militära elittruppers närvaro på flygplatsen sedan november förra året och ökad polisövervakning vid flygplatsernas och tunnelbanans ingångar så är de omöjliga att säkra. En generell nedstängning denna morgon skulle paralysera hela staden och dess ekonomi. Staden skulle upphöra att fungera.

2. Så länge som Mellanöstern är det ruttna sår som det är, så kommer detta fortsätta. ”Våra” regeringar i västvärlden är ansvariga för kaoset i Mellanöstern, som trodde att de kunde gå in i länder, störta regimer, bomba dem i bitar och att allting sedan skulle återgå till det normala. De har haft den motsatta effekten. Och genom att inte göra någonting för att lösa flyktingars och tredje och fjärde generationens ungdomars utanförskap, ingenting för att utrota rasism, arbetslöshet, fattigdom och så vidare, samtidigt som man bombar länder i Mellanöstern, så har de skapat fruktbar mark från vilken fundamentalister kan rekrytera. Detta kommer fortsätta.

3. Dessa senaste bombattacker kommer också användas för att rättfärdiga mer förtryckande lagar – med ursäkten att bekämpa terrorism såklart. Hälften av de 18 anti-terroriståtgärder som tillkännagavs av den belgiska regeringen efter Parisattacken i november, hotar ALLA medborgare, först och främst arbetarrörelsen och progressiva organisationer. Detta har redan fördömts av viktiga fackföreningar, advokatgrupper och domare. Schengen kommer sättas under ännu hårdare press. Deras agerande kommer öka instabiliteten för den redan splittrade Europeiska Unionen, och öka spänningar mellan medlemsstater men också inom varje land.

4. Detta kommer användas för att dölja det barbari som begås mot flyktingar vid grekiska och andra gränser. För att brutalisera flyktingar måste de likställas med brott, våld mot kvinnor och generell rättslöshet. När propagandamaskinen väl har uppnått det, så kan alla former av barbariska handlingar rättfärdigas. Familjer kan lämnas för att ruttna i lera, dö i tusental när de flyr krigen som skapades av ”Europa” i första hand.

5. Högerpartier kommer överallt försöka använda dessa attacker till sin egna fördel. I tider av ökad klasskamp, som i Frankrike och Belgien, är en sak som denna användbar för att avleda uppmärksamheten från den nuvarande krisens verkliga orsaker som vi går igenom. Överallt råder spänningar mellan klasserna. I synnerhet ungdomen håller på att vända sig mot det kapitalistiska systemet. Det kommer inte ta lång tid innan hela arbetarklassen rör sig runt om i hela Europa.

6. Attackerna kommer också användas för att rättfärdiga ytterligare bombningar av Syrien, och förvärra den redan allvarliga flyktingkrisen. Flyktingar fortsätter komma och de kommer inte stanna, då det som tidigare var deras hem har blivit ett levande helvete. De har inget annat alternativ än att fortsätta hopa sig kring EU:s gränser.

7. Detta barbari sjunker också in i miljontals arbetares och ungdomars medvetande, i synnerhet de väldigt unga. De ser en värld utan någon framtid, av växande arbetslöshet, konstanta attacker mot alla landvinningar från det förflutna, mot utbildning, sjukvård, bostäder, anständiga jobb, löner… kombinerat med krig runt om i världen.

8. Det finns inget sätt att lösa detta så länge som det som bestämmer alla regeringars politik är att maximera fåtalets vinster. Systemet kan inte fixas eller manipuleras. Det måste försvinna. Alternativet är inte värt att tänka på.

9. Arbetares och ungdomars många kamper runt om i världen för ett bättre liv, för jobb, bostäder, sjukvård… måste förenas till en kamp och koncentreras till en sak: att förgöra detta system, dess rötter och allting, och lägga grunderna för ett nytt samhälle, socialism. Detta är inte en utopi; det är det enda konkreta alternativet till det nuvarande barbariet.

Fred Weston

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna