Blåste pensionärer på 575 miljoner – frias i tingsrätten

Fondbolaget Allra blåste svenska pensionssparare på 575 miljoner kronor mellan åren 2012–16. Den 31 januari kom domen: Ledningen frias på alla punkter och skickar en faktura på 35 miljoner i rättegångskostnader till skattebetalarna.

Ekobrottsmyndighetens åtal gäller affärer som pensionsbolaget Allra gjorde under 2012, där de lyckades förskingra 100 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar via ett avancerat upplägg med mäklarfirman Oak Capital. 

Men rådgivningsbolaget ”Småspararguiden” – som stod för den ursprungliga anmälan av Allra till Finansinspektionen – har visat att detta endast är en liten del av bedrägeriet. Den totala summan som Allra lurade pensionsspararna på mellan 2012–16 är snarare 575 miljoner kronor, via egna dotterbolag på Malta och Dubai.

När tingsrättens friande dom kom, fördömdes den av civilminister Ardalan Shekarabi:

– Det är ett svek mot medborgarna att det här har tillåtits att hända. Vi skulle inte haft det här systemet från början och sådana här bolag skulle inte ha varit inne i systemet från början.

Sanningen är att det var ett verkligt svek mot arbetarna när Socialdemokraterna var med och genomförde pensionsreformen, som införde det nuvarande systemet. Allras ledning har i själva verket goda band till den svenska staten och näringslivet. Bland annat socialdemokraten och före detta justitieministern Thomas Bodström, och Svenskt näringslivs före detta vd Ebba Lindsö, har suttit i Allras styrelse. Medan den ena socialdemokraten fördömer sitter den andra med handen i syltburken.

Allras ledning jublar säkerligen över domen, samtidigt som över 300 000 pensionärer lever i relativ fattigdom. Kapitalisterna i detta land har byggt sina rikedomar på våra far- och morföräldrars ryggar, bara för att nu lämna dem utslitna i fattigdom. 

Vi arbetare och unga måste kämpa i dag medan våra kroppar är tillräckligt friska för att slå tillbaka. Det finns ingen framtid för oss under kapitalismen. Vi har inget att förlora, tvärtom har vi en hel värld att vinna.

Ivar Sjögren

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,422FöljareFölj
1,210FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna