Bidragstak – illa förtäckt attack mot arbetare

Inför det stundande valet slår Moderaterna åter på stora trumman och mässar sitt sedvanliga mantra: det skall löna sig att arbeta. Detta är inget nytt, det var ett av slagorden man gick till val på redan 2018. Genom ett så kallat bidragstak – inte för de rika, utan för samhällets mest utsatta – vill de urholka sociala skyddsnät ytterligare och på så sätt tvinga folk att arbeta mer för mindre.

“Det skall alltid vara mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag,” skriver Moderaterna på sin hemsida. Partiet berättar att de förbereder en så kallad bidragsreform för att bekämpa arbetslösheten. Det är sant att vi har en hög arbetslöshet; cirka 7,5 procent av Sveriges befolkning går utan arbete, enligt dagsfärska siffror från SCB. Moderaterna menar att orsaken till detta är att bidragen är för generösa. I synnerhet utrikesfödda pekas ut för att inte kunna försörja sig själva och tillsammans med andra utsatta grupper anklagas de för att stjäla resurser från välfärden.

Sanningen är att antalet personer som försörjs på bidrag och sociala ersättningar i Sverige har minskat drastiskt sedan mitten på 90-talet, enligt SCB, samtidigt som arbetslösheten ligger kvar på höga nivåer. Försöket att måla upp en nidbild av arbetslösa som lever gott på bidrag och inte vill arbeta, är bara ett försök splittra arbetarklassen genom att hetsa mot arbetslösa och invandrare.

Moderaternas förslag om ett bidragstak innebär att bidragstagare enbart får 75 procent av en minimilön eller försörjningsstöd. Barnfamiljer, som redan har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt, kommer att drabbas allra hårdast. Ekonomisk misär i barndomen och fattigdom är i själva verket en grogrund för kriminalitet, något som Moderaterna hycklande säger sig vilja bekämpa.

Redan nu hörs akuta larm från Rädda Barnen om att allt fler barn lever i fattigdom och socialtjänsten är på många håll överbelamrade. Enligt Rädda Barnens senaste undersökning lever 9,2 procent av barnen i fattigdom i Sverige, som är ett av världens rikaste länder. Moderaternas bidragstak skulle naturligtvis förvärra situationen ytterligare.

Orsaken till den höga arbetslösheten är kapitalismen, och lösningen är inte mer nöd och tvång. Arbetarklassen måste ta strid mot Moderaterna och deras vänner i Svenskt näringsliv: både för dugliga löner och arbetsvillkor och för allas rätt till arbete. Att kapitalismen inte kan leverera det, visar bara att systemet måste avskaffas.

Malcolm Unge

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,482FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna