Att förarga Klarnas VD

Klädd helt i svart och med okammat hår stormade Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, fram och tillbaka på scenen. Inför ett stormöte med hela företaget jämförde han Sveriges fackföreningar – och arbetare som vill organisera sig – med grisarna och människorna i George Orwells Djurfarmen. Han beklagade det faktum att Klarna, nu när de tecknat kollektivavtal, kommer att tvingas lida under “kommunismens konsekvenser”.

Samtidigt insisterade han att han själv tillhör ”antietablissemanget”. Vad han, som VD för en storbank, menade med det lämnades obesvarat. Offentligt poserade Herr Siemiatkowski leendes på bilder med en tidigare representant för Unionen, och tillkännagav glatt att Klarna nu kommer att vara ”ännu bättre med kollektivavtal”. Men stämningen bakom kulisserna var annorlunda.

Det var ingen lätt uppgift att få till avtal. Efter flera månader av att ha vägrat förhandla, och att Unionen utlyst strejk, skrev Klarna tillslut under ett kollektivavtal med Finansförbundet i november. Det krävdes till och med sympatistrejker från företagets nyligen outsourcade kundtjänst för att ett avtal skulle tvingas fram.

Företagsledningen har nu återgått till att ytterligare automatisera Klarna genom att öka användningen av AI och hålla mängden anställda till ett minimum, samtidigt som arbetsbelastningen fördubblas.

De flesta av de envetna organisatörer som tog strid för kollektivavtal är nu markerade som inaktiva i Klarnas interna system. Likt år 2022, då mer än hälften av Unionenklubbens medlemmar erbjöds avgångsvederlag, har den före detta klubbledningen tyst avskedats eller blivit pressade till att lämna företaget.

Många etablerade startups har under de senaste månaderna börjat skära ned på kostnader på alla möjliga sätt för att gå med vinst. Inflation, en ökad arbetsbelastning och förlusten av förmåner, inklusive att potentiellt tvingas tillbaka till den fysiska arbetsplatsen, har försämrat situationen för kontorsarbetarna.

Företag som Spotify har blivit en modell för antifackliga kapitalister. Men eftersom Klarna misslyckades med att släcka elden helt och hållet lär många fler försök till facklig organisering inom tech-industrin komma i framtiden. Det gäller att kämpa för en stark arbetarledning inom dessa företag, som vågar ta kampen vidare! Även om inte alla försök leder till framgång, kommer arbetarklassen att minnas och lära sig. 

Anna

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,172FansGilla
2,235FöljareFölj
823FöljareFölj
2,021FöljareFölj
681PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna