Att bygga en ny kommunistisk partigrupp: några exempel

En ny kommunist i Varberg

Den första mars flyttade jag till Varberg. Vart börjar man? Min tanke har varit att först försöka komma åt de som redan identifierar sig som kommunister och letar efter ett sätt att organisera sig. I detta ändamål har jag försökt få upp så mycket klistermärken som möjligt på platser där jag vet att kommunister finns, eller där det rör sig mycket människor: högskolor, gymnasier, torg och gågator. Vi måste visa att vi är här! Strategiska platser har varit nyckelordet. Sätt stora klistermärken där de syns! 

I en ny stad tar det ett tag att orientera sig. Efter några veckor har jag lärt mig att det finns aktivistgrupper här, folk som brinner för förändring och demonstrerar på veckobasis! Hittills har jag försökt sälja tidningen till pendlare, men framöver kommer jag att uppsöka dessa mer radikala element och försöka få dem att organisera sig med oss!

/Rasmus, Varberg, ny kamrat i RKP

Hur vi bildade en kommunistisk grupp i Örebro 

På första maj förra året träffade jag en kommunist som ville organisera sig. Det var det första steget: att hitta en till person som vill bygga partiet! Vi har affischerat tillsammans, sålt tidningen på stan och diskuterat marxistisk teori och taktik.

Vi fick ovärderlig hjälp av kamraterna från Karlstad. Med deras stöd och erfarenhet fick vi tips på hur vi kunde sälja tidningen, ha bokbord på stan och täcka staden med affischer och klistermärken. Innan skolstarten gick vi runt på varenda gymnasieskola och satte upp affischer och klistermärken så att ingen ung kommunist kunde missa det när de kom tillbaka från sommarlovet.

Även om vi var små i storlek såg vi till att det syntes att vi var de riktiga kommunisterna i stan. Bara några dagar senare hade de första personerna skannat QR-koden på affischerna och hört av sig via hemsidan. Vi rekryterade de mest drivna och bildade gruppen. I skrivande stund är vi 5, med siktet inställt på att bli 10 och sedan 20 kamrater.

Var du än är så finns det fler kommunister. Hör av dig om du är ensam på din ort – vi hjälper dig att hitta dem! 

/Oskar, RKP Örebro

Ett utdrag ur Örebro-kamraternas kampplan

I april grundar vi RKP. Allt vi gör – alla aktiviteter, alla diskussioner, alla uppoffringar – är steg mot vårt mål. Men kongressen i april är bara början. Det enda slutmålet vi har är den socialistiska världsrevolutionen. Vi måste ställa hårdare krav på oss själva – Vad kan just jag göra för byggandet av partiet?

Vi måste med djärv attityd göra oss synliga för alla kommunister i staden, och ta varje tillfälle i akt och bygga där vi är: i stan, på skolan, på arbetsplatserna, i bostadsområdena, på tåget. Alla kamrater måste se det som sin uppgift att bygga partiet!

Vi sätter som mål att nå 10 medlemmar till den grundande kongressen. Om vi tar oss an detta mål i vårt dagliga liv kommer vi att snabbt nå 10, 20 och 100 medlemmar i Örebro. Låt oss höja RKPs fana högt! Länge leve den socialistiska världsrevolutionen!

Falun

I höstas hörde jag av mig till den enda kommunisten som jag kände till i Falun. Jag hade träffat henne när jag jobbade på en sommarskola för fem år sedan då hon gick i nian och jag gick sista året på gymnasiet. Jag upptäckte en dag, att hon hade hammaren och skäran i sin Instagram-profil och skickade ivrigt iväg ett meddelande som frågade om hon ville träffas och prata om kommunism med mig. Det var startskottet!

Hon sällskapade mig sedan till studiehelgen Lenin och kommunismen och där blev vi båda så upprymda av den kamratliga stämningen och de revolutionära föreläsningarna att det inte tycktes finnas något annat alternativ än att starta en grupp i Falun. Så det gjorde vi! 

Vi fick med oss ett litet startkit från Stockholm och sedan satte vi igång att tapetsera hela stan med affischer flera gånger om, och hade gruppmöten en gång i veckan med stöd från kamrater från andra grupper i landet.

Min uppstartskamrat var nyligen tvungen att ta en paus men samtidigt skickade hon över två av sina kommunistiska vänner som snabbt gick med. Sen tillkom ytterligare en kamrat som hade skannat en QR-kod på en affisch, vilket gör oss till en grupp på fyra, och vi växer! Tiden för borgerligt rövslickeri är över. Nu blåser kommunismens vindar genom Falun!

/Klara, RKP Falun

Skellefteå och Örnsköldsvik: att resa den röda fanan

I början på mars for två Umeå-kamrater till Skellefteå och Örnsköldsvik med material och en röd flagga, som ett par kommunistiska pionjärer fast beslutna att hitta fler kamrater och börja bygga nya grupper i Norrland! I Skellefteå fick vi oerhört bra gensvar, där arbetare på Northvolt, busschaufförer och unga studenter mötte oss med stor entusiasm när vi förklarade behovet av kommunism!

I Övik var det på ytan väldigt lugnt och lite folk, men vi målade staden röd med affischer och klistermärken. Ett par dagar senare hade vi plötsligt två väldigt entusiastiska kontakter som såg dem och hörde av sig till oss. En av personerna skrev till oss att ”grundandet av en ny genuin kommunistisk international ger mig hopp om kampen mot kapitalismen. Länge leve kommunismen!”. 

Övik är en stad vi aldrig försökt nå ut till förut, men vår korta resa dit visade omedelbart att det finns revolutionära kommunister precis överallt, redo att börja bygga RKP! Fler resor till Skellefteå, Övik, och andra städer som Piteå och Luleå väntar – hela Norrland ska veta att ett nytt, genuint kommunistiskt parti grundas. Med frön till nya grupper är vi fast beslutsamma att bygga ett rött Norrlandsbälte inom en snar framtid. Det finns ingen tid att förlora!

/Calle Niemi, RKP Umeå

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna