Amazon: Så blev Jeff Bezos rikast i världen

I somras rapporterades det att nätjätten Amazon skulle börja etablera sin e-handel här i Sverige. Detta efter att tre riksdagspolitiker i våras skrivit ett personligt brev till vd:n Jeff Bezos där de vädjade till företaget att etablera sig på den svenska marknaden.

Amazon har haft servrar i Sverige sedan 2018. Redan då motsatte de sig Sveriges elskatt och hotade med att inte lägga sin verksamhet i Sverige om de inte fick subventionerade avgifter. Regeringen beviljade denna subvention och företaget fick skattesubventioner på 97 procent för deras serververksamhet. Detta betyder att en vanlig villaägare betalar 90 gånger mer i skatt på el än Amazon.

Amazons anställda runtom i världen har berättat om vidriga arbetsförhållanden. I Storbritannien berättade de om att de tvingats ha kissflaskor vid sina stationer då de inte haft tid att gå på toa. 600 ambulanser har ringts in till deras lager i Storbritannien mellan 2015–17 när arbetare kollapsat av utmattning och hjärtfel som orsakats av stress.

I USA har arbetarna hindrats från att organisera sig fackligt och under coronapandemin tvingades arbetare i lagret i New York arbeta tätt inpå varandra utan skyddsutrustning trots att det stred mot statens bestämmelser om nedstängning. Detta har lett till flera strejker och walk outs i såväl USA som i Frankrike, Spanien, Mexiko och på Irland. Samtidigt blev företagets VD Jeff Bezos den första människan i världen att vara god för 200 miljarder dollar.

Amazon gör sina vinster på bekostnad av alla de arbetare som slavar på lagren och under en vd vars privata förmögenhet har vuxit med 56,7 miljarder dollar under årets första hälft. Ingen människa borde få sitta på en sådan brutal förmögenhet samtidigt som dennes arbetare överarbetas och dör på sina arbetsplatser. Som Karl Marx påpekade: Det är något fel i ett system som ökar rikedomarna utan att minska lidandet.

Sofia Staaf

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,169FansGilla
2,220FöljareFölj
741FöljareFölj
2,021FöljareFölj
677PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna