Allt stöd till sittstrejken!

I över en månad har sittstrejken mot utvisningarna till Afghanistan pågått i Stockholm. Strejken inleddes den 6 augusti av Ung i Sverige, en organisation av och för asylsökande ungdomar, med ett tydligt krav: inga fler utvisningar till Afghanistan!

Mycket har hänt under sittstrejkens första månad. Från att ha börjat med en liten grupp asylsökande ungdomar, ca 50 stycken, har strejken vuxit och numera befinner sig en varierande grupp på mellan 100–200 personer på strejken. Ett flertal gånger har demonstranter blivit attackerade av fascister, och strejken har bytt plats två gånger i takt med att den vuxit och inte längre fått plats. Nu befinner sig ungdomarna på Lidingö.

Ideell läxhjälp för strejkande ungdomar har erbjudits av aktivister och sympatisörer till strejken, pengar har samlats in för att finansiera mat och regnkläder, och den 19 augusti höll nätverket Kämpa STHLM en stöddemonstration som samlade ett tusental människor.

Strejken har även spridit sig runt om i landet – i Jönköping, Malmö, Göteborg, Borås, Lidköping, Luleå, Motala, Umeå, Uppsala, Knivsta, med mera sätter sig ungdomar och aktivister ner i sympati med sittstrejken i Stockholm. Det finns en enorm kämpaglöd, och Ung i Sverige har uppmanat ungdomar runt om i landet att sympatistrejka på sina skolor. Detta har gjorts på en del platser, men inte i stor skala.

Sittstrejkens främsta krav är att stoppa utvisningarna till Afghanistan. I juni konstaterade Migrationsverket själva att läget försämrats kraftigt, och enligt FN har 5000 civila dödats i landet bara under första delen av 2017.

De afghaner som utvisas fruktar för sitt liv. I juni 2016 rapporterade Sydsvenskan att Noorullah Nikzai dödats av en vägmina, efter att ha utvisats från Sverige. I juni i år kom uppgifter om att ytterligare en kan ha dödats efter att ha utvisats, denna gång av ett terrorattentat mot en begravning av personer som dött under regeringskritiska massprotester. Trots detta våld fortsätter utvisningarna till landet, och därför också strejken.

Ung i Sverige har skickat brev till Migrationsverkets generalsekreterare, Mikael Ribbenvik och bett honom komma och träffa de strejkande, men han har tackat nej till det. Fatemeh Khavari, talesperson från nätverket Ung i Sverige svarar så här till SVT på frågan om när de tänker avsluta strejken: ”Det är upp till politikerna. Vi slutar när utvisningarna stoppas.”

De ansvariga för situationen i Mellanöstern är i första hand den amerikanska borgarklassen, men EU och Sverige har aktivt bidragit till och stöttat deras härjningar. I Sveriges fall är det inte minst genom vapenexporten. Dessutom deltog man i den USA-ledda invasionen 2001, även då med Socialdemokraterna vid rodret. Att man ska hjälpa de som flyr hit borde vara det minsta man kan begära.

Revolution stöttar helhjärtat sittstrejken och Ung i Sveriges krav. Vi kräver att alla som kommer hit ska få stanna, att gränserna ska öppnas – och att de kapitalister som gjort stora pengar på krigen ska betala.

Lenin påpekade att ”krig är förfärligt – förfärligt lönsamt”. Så länge någon tjänar på det kommer krigen fortsätta. Den enda vägen framåt är att krossa kapitalismen, att kämpa för socialism.

Moa Sönnerbrandt

André Ergin

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,333FöljareFölj
1,126FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna