Alliansens budget – en budget för de rika

Alliansens ursprungliga budgetförslag för Göteborgs Stad innehöll allt en kapitalist kan önska sig: försämrad anställningstrygghet för 55 000 kommunalt anställda, privatiseringar av vaktmästeri, lokalvård och måltidsverksamhet, och utförsäljning av 4000 hyresrätter.

Efter viss press från bland annat Socialdemokraterna tvingades Alliansen att backa från de mest hårresande delarna, men kommunens nya budget är fortfarande en budget för de rika.

Målet på omvandlingar av 4000 hyresrätter har strukits, men kravet på omvandlingar kvarstår. Alla bemannade lekplatser i kommunen ska avvecklas. Kostnaden för omsorg ska minskas med mer än en tredjedel till 2030, och personaltätheten inom välfärden ska minskas.

Budgeten innehåller inga stora satsningar – tvärtom innehåller den nya nedskärningar och besparingskrav. I den nya budgeten har man skjutit till 137 miljoner till skola och förskola, men detta innebär fortfarande besparingskrav på minst 150 miljoner kronor. Nämndernas anslag höjs med 1,5 procent medan kostnadsökningarna väntas bli 2,9 procent. Detta innebär besparingskrav på omkring 1,4 procent inom skola, sjukvård, äldreomsorg och resten av välfärden.

För att ens upprätthålla nuvarande nivåer skulle det krävas att anslagen dubbleras. Redan nu har mängder av lärare och personal inom vården sagt upp sig på grund av personalbrist, stress och outhärdliga arbetsförhållanden. Alla dessa attacker mot vanliga arbetare släppte Socialdemokraterna i slutändan igenom. Vänsterpartiet gjorde rätt som ställde sig i opposition.

Nedskärningar och försämringar för arbetarklassen är inte unikt för Göteborg. Enligt DN kommer fyra av fem kommuner att tvingas till fortsatta nedskärningar nästa år.

I Motala kommer värmen på kommunens äldreboenden att sänkas med tre grader, något som har lett till starka reaktioner och oro för hur dom äldre kommer att drabbas. I en intervju med Aftonbladet avfärdar kommunalrådet Kåre Friberg (M) kritiken, och hänvisar till att ”de äldre kan ha filtar.”

I Ystad har det beslutats att dra in kvällsmaten som tillagas i kommunens storkök till de äldre och ersätta den med färdigrätter som ska tillagas i mikrovågsugn. I Staffanstorp ska skollunchen beläggas med en avgift på 800 kronor per termin. Detta är bara några exempel på försämringar som planeras under det kommande året.

Under den kommande lågkonjunkturen kommer borgarna att göra allt för att få arbetarklassen att betala för krisen. Den nya budgeten är bara början. För att få ett slut på nedskärningarna behöver vi föra fram ett radikalt, socialistiskt alternativ, som går utöver kapitalismens snäva ramar.

Björn Söderberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
771FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna