Socialdemokraterna: fler usla förslag

Redan förra året publicerade Socialdemokraterna en intern rapport som talar om “för stor invandring” och att partiet borde antagit hårdare straff för unga och en strängare migrationspolicy redan för flera decennier sedan. Nu har en arbetsgrupp presenterat nya idéer på hur man kan göra livet värre för invandrare och fattiga, som förslag till nästa års partikongress. 

Förslagen som lagts fram är bland annat:

  • Förbud för nyanlända att flytta till utsatta områden
  • Införande av inkomstgolv för folk som vill flytta till utsatta områden (så att låginkomsttagare inte kan flytta till områden där hyrorna är som lägst)
  • Strategisk rivning av allmännyttiga bostäder till förmån för att bygga dyrare bostäder i deras ställe
  • Stöd och förmåner till akademiker som vill flytta till utsatta områden

Syftet påstås vara att minska segregationen, men självklart är det samhällets fattigaste och mest utsatta som ska betala med en ännu värre situation. 

Om nyanlända och fattiga inte får flytta till de områden där det är möjligt att få bostad som man har råd med, frågar man sig var de ska bo istället. Socialdemokraterna erbjuder inga svar förutom förhoppningar om fler billiga hyresrätter i områden som inte “har socioekonomiska utmaningar”. Denna del av programmet är minst exakt och framstår närmast som en retorisk eftergift till partimedlemmarna. Partiledningen är väl medvetna om att marknadsvurmarna Centerpartiet inte skulle gå med på något sådant.  

Arbetsgruppen talar om att “läget är akut”, men deras förslag skulle bara göra problemen i de så kallade utsatta områdena värre – och därmed segregationen. 

Förslaget är ett led i att Socialdemokraterna fortsatt tävlar med Sverigedemokraterna och högern om att vara mest rasistiska. Eftersom de vägrar kämpa mot kapitalismen – det faktiska problemet bakom de förhållandena folk lever under – tror de att de bara kan kopiera högerns främlingsfientlighet och vinna över folk på det viset. Men om något gynnar de tvärtom högern, eftersom de ger dem rätt. 

Folk är inte dumma. Det blir uppenbart för allt fler att politikernas förslag är tom retorik som bara gör situationen värre.

Vad som faktiskt hade behövts för att göra riktig förändring i förorterna, är en kampvillig vänster. En levande arbetarrörelse som kämpar för alla arbetare, som talar ärligt om vad det är som förstör världen – och den kommunistiska lösningen.

Elna Nissen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,131FansGilla
2,531FöljareFölj
1,292FöljareFölj
2,021FöljareFölj
751PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna