USA: kampen mot “Egendomspartiet”

Levnadsstandarden för amerikanska arbetare har sjunkit stadigt i nästan alla avseenden sedan tidigt 70-tal, oavsett vilket parti som haft presidentposten i Vita huset.

Förra året visade en undersökning från Blueprint Institute att 65 procent i åldrarna 18–30 anser att ”nästan alla politiker är korrupta och använder sin makt för egen vinning”. 64 procent av de under 30 håller med om att ”Amerikas utveckling går bakåt” och 48 procent säger att ”det spelar ingen roll vem som vinner valet, inget kommer att förändras”. 

Teamster-facket, med 1,3 miljoner medlemmar, har för första gången på 24 år valt att inte förespråka någon av presidentkandidaterna. Många arbetare börjar se igenom dessa “representanter” och deras verkliga motiv.

Biden lovade till exempel att säkra aborträtten i grundlagen. Detta har han inte hållit. Han lovade också att lägga 100 miljarder dollar på att bygga nya billiga bostäder. Detta tyckte nog inte hans miljadärkompisar på Blackrock om, för det löftet har han inte heller hållit. Han lovade också att sänka priserna på livsnödvändiga mediciner som insulin – ett till löfte han inte hade hållit. 

Ha inga illusioner i att Republikanerna hade varit bättre. De är också marionetter till miljardärsklassen. Men Demokraterna har varit den härskande klassens favoriter. Eftersom de har ryktet att vara “det mindre onda” kan de komma undan med mycket mer. 

När Kamala Harris blev avbruten under ett kampanjmöte av Palestinaaktivister som ropade “ceasefire now” – en pik om hennes stöd för Israels folkmord mot palestinier – så svarade hon helt sonika: ”Vill ni verkligen ha Trump? Om inte, så är det jag som talar.” Genom att skrämmas med Trump försöker de få oss att acceptera vad som helst.

Efter att Kamala Harris lovade teknikföretagen att hon skulle gynna dem, väckte hon sådan entusiasm bland kapitalisterna att hon fick 27 miljoner dollar på en enda insamling. Demokraterna har nu 5 miljoner mer att spendera **per dag** på sin valkampanj än Republikanerna, som själva inte direkt saknar rika uppbackare. 

Gore Vidal sammanfattade situationen väl i ett berömt citat:

“Det finns bara ett parti i USA: Egendomspartiet… Det har två högerflyglar: Republikanernas och Demokraternas.”

Gallup gjorde en undersökning förra året som visade att två av tre amerikaner anser att det behövs ett tredje parti. De borgerliga partierna kan inte lösa arbetarklassens problem, eftersom kapitalismen inte kan göra det.Våra kamrater i Revolutionary Communists of America (RCA) har lanserat kampanjen Class War 2024, i syfte att samla alla som nu drar kommunistiska slutsatser i stridsformation. Vi kan inte lita till de rika att föra våra intressen. Vi behöver ett eget parti. Det finns ingen tid att förlora.


Class War 2024

Utdrag ur RCA:s kampanj

  1. Om du varken känner dig representerad av Demokraterna eller Republikanerna är du inte ensam. Tiotals miljoner i detta land känner samma sak, men vi är för närvarande utspridda och oorganiserade.
  2. De två styrande partierna representerar inte bara ”etablissemanget,” ”eliten”, eller ”träsket” av politiker i Washington; de representerar kapitalistklassen. Hela det politiska systemet är i händerna på Wall Street, bankirerna och Fortune 500-monopolen.
  3. Den grundläggande konflikten i vårt samhälle är inte kulturkriget eller den partipolitiska klyftan, utan klassklyftan – kampen mellan den överväldigande majoriteten som arbetar för sitt uppehälle och skapar allt nytt värde i ekonomin, och de stora bankerna och företagen som gör sina vinster genom att utvinna mervärde från vårt arbete.
  4. Vi måste avvisa idén om det mindre ”det mindre onda” och kämpa för ett självständigt arbetarparti med massbas: vårt eget parti, som kämpar för vårt eget program och våra egna intressen, fritt från kapitalisternas inflytande. Med andra ord, vi måste bygga ett genuint kommunistiskt parti.
  5. Detta är målet för Revolutionary Communists of America. För att bygga de styrkor vi behöver för att föra dessa idéer till varje arbetsplats, campus och arbetarområde, måste vi bygga RCA.

Elias Wigerfelt Lans

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,128FansGilla
2,524FöljareFölj
1,289FöljareFölj
2,021FöljareFölj
750PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna