Kommunistisk utställning på Röhsska museet!

Vi vill tipsa om utställningen “Låt hundra blommor blomma” på Röhsska Museet i Göteborg. Majoriteten av konstverken är gjorda av Elsa Pärs-Berglund, även känd under smeknamnet ”den radikala väverskan på Hisingen”. Vävningarna är mycket vackra och välgjorda, men det mest slående är hennes starka kommunistiska motiv. 

I en vävning skildrar hon på ena halvan en präst med näsan upp i skyn, som predikar till sin församling om ett liv i himmelriket, men församlingen framför honom saknar ansiktsdetaljer och ser näst inpå livlösa ut. På andra halvan av vävningen står Lenin vid ett podium och talar till arbetare som lyssnar skarpt och suger åt sig vartenda ord, var och en med distinkta anletsdrag. Prästen kan lova dig ett liv efter detta, men Lenin lovar dig ett liv idag – det som krävs är att du organiserar dig och kämpar!

Främst avbildade Elsa Pärs-Berglund klasskampen under 1900-talets senare hälft, såsom olika demonstrationer och första maj-tåg. Hon deltog hela sitt liv i kampen för kommunismen, vilket syns och känns i alla hennes verk. 

Kombinationen av hennes komplicerade vävtekniker, användning av former och färg och starka motiv, gör hennes konst till något man inte får missa. Utställningen kommer att stå kvar tills den 20 oktober – skynda dig dit!

Isak Olsson

Uma Feril

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,128FansGilla
2,524FöljareFölj
1,289FöljareFölj
2,021FöljareFölj
750PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna