Kampanj för studentstrejk sprids över hela Kanada

Vid terminsstarten lanserade kamraterna i Revolutionary Communist Party (RKI i Kanada) en landsomfattande kampanj för en studentstrejk. En månad in i kampanjen har den nu spridit sig till över 44 campus – från kust till kust – och stöttas av tusentals.

Initiativet kom som del av vår internationella kampanj mot militarism och imperialism. Samma kapitalistiska institutioner som stöttar Israels imperialism utsuger och förtrycker samtidigt arbetare och studenter på hemmaplan.

Kamraterna började med att skriva ett öppet brev till alla propalestinska grupper och studentfack och uppmanade dem att kalla till en studentstrejk. På campus där vi har större partigrupper tog de fram modellresolutioner riktade mot både studentfacken och arbetarfacken med uppmaningar om att stötta strejken.

Man har använt alla medel till buds för att sprida kampanjen: flygbladsutdelningar, affischering, torgmöten, klassrumspresentationer, banner-drops, walkouts, mindre diskussionsmöten och stora generalförsamlingar.

På Toronto Metropolitan University hade bara 9 kamrater fått 1000 underskrifter till en namnlista som krävde att studentfacket skulle kalla till ett stormöte.

Men folk vill inte bara ha ännu en namnlista att skriva under – de vill agera. Så kamraterna kallade till en walkout och demonstration. Deras inställning var att varje person som kom till den behövde rekryteras till kampanjen, vilket visade sig vara mycket lätt.

Stora grupper svärmade runt kamraternas bord och krävde buntar med flygblad för att sprida vidare. Studentfacket stöttade kampanjen och höll tal. ”Stämningen var något helt annat än vad vi sett tidigare”, skriver kamraterna. Hundratals studenter gick in i universitetslokalerna och uppmanade alla elever att också gå ut. Videos från detta spreds som en löpeld på sociala medier.

Parallellt organiserar kamraterna stora studiegrupper där man bland annat diskuterar kampmetoder som har fungerat historiskt, till exempel lärdomar från studentstrejken i Quebec 2012, den största i Kanadas historia. Den strejken började först efter månader av förberedelser och hundratals aktivisters hårda arbete.

Rörelsen växer. På Calgary-universitetet och University of Columbia samlas regelbundet över hundra studenter för att lyssna på tal och delta i kampanjen. Runt om i landet har många studentfack och palestinaorganisaitoner anslutit sig. På hälften av alla campus som nu är involverade hade vi inga medlemmar alls för en månad sedan! 

Men att kämpa mot folkmordet drar inte bara till sig sympatier. I Sherbrooke greps en kamrat av polis och fick 400 dollar i böter för att ha delat flygblad. Då kallades det direkt till demonstrationer, till stöd för honom och mot repressionen. En kamrat i Alberta hotades med avstängning från universitetet för att ha stöttat kampanjen. Campusvakter och en och annan ilsken sionist river ner affischer och kastar glåpord mot kamraterna. Men sådana attacker kommer inte stoppa dem.Det här är bara början. Kampanjen måste leda till en strejk och en massrörelse med tiotusentals aktiva deltagare för att lyckas. Men den har börjat, och visar vad även ett litet kommunistiskt parti kan göra för att ena och samordna kamp.

Följ kampanjen här: https://linktr.ee/studentstrike4palestine

Benjamin Roobol

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,128FansGilla
2,524FöljareFölj
1,289FöljareFölj
2,021FöljareFölj
750PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna