Försvarsmakten: kriga för att försvara…fika

I varje gatuhörn, på varje spårvagnsplats och i varje sociala medieflöde möts man av en påträngande kampanj. Tyvärr är det inte RKP:s antimilitarismkampanj (än) – utan Försvarsmaktens militarism. Stora affischer tornar upp sig i kollektivtrafiken med mörka foton. Över fotografierna står det klart och tydligt: “Sverige. Värt att försvara.”

“Pappaledighet. Värd att försvara.” “Allemansrätten. Värd att försvara.” Tydligen ska vi tänka att det är tack vare Försvarsmakten som vi kan njuta av vår allemansrätt och “Bada oavsett väder”. Det är visst militären som står upp för drägliga arbetsvillkor som ger möjligheten till en “Fika kvart i tre”. HBTQ-personer kan också andas ut, för militären har nämligen lovat att de kommer “Kämpa till sista hen.” 

Många måste bli förvånade, eftersom den svenska militären och särskilt dess högsta höns aldrig varit särskilt kända för en progressiv syn på könsroller, könsidentitet eller något annat för den delen. Snarare machoideal och pennalism. Var det för rätten till “kvart i tre fikat” som militären sköt ihjäl strejkande arbetare i Ådalen 1931 tro?

Nu är det härliga doppet i sjön, svamplockning i skogen, den viktiga tiden för pappsen att bonda med sin nyfödda unge – allt det är under hot! SOS! Det finns ett yttre hot (läs ryssen och muslimer) som är här för att ta din kanelbulle på fikat, din föräldraledighet, HBTQ-rättigheter och din natur. Det klingar väl inte lika fint att säga sanningen: “Borgarklassens investeringar i Baltikum. Värt att dö för.”

Allra mest skrattretande med kampanjen är det bottenlösa hyckleriet. På Försvarsmaktens hemsida förklaras det för oss att vi bör stödja statens våldsmonopol för att skydda svensk natur. Men den verkliga faran mot vår natur är vår egen regering och borgarklass: vi talar om halverade budgetar för naturvård, internationellt kritiserad klimatpolitik, uppluckring av strandskyddet för rikas husbygge och skogslobbyisternas obarmhärtiga framfart i EU. Regeringen säljer ut naturen bit för bit samtidigt som de skriker om externa hot och favorit-hjärnspöket: Ryssland.

Givetvis ligger det ingen genuin välvilja för naturen bakom kampanjen. Krig är som de flesta känner till inget som är särskilt bra för naturen. Faktum är att just Försvarsmakten ligger bakom många stoppade byggen av vindkraftverk, eftersom de menar att det försvårar deras krigsövningar. De bär även ansvar för att flera dricksvattentäkter i Sverige förorenats med miljögifterna PFAS. En mer ärlig kampanj från Försvarsmakten hade varit “Glöm klimatkrisen – kom med oss och lek krig!”

Enda anledningen till denna absurda kampanj är statens desperata behov av att rekrytera och höja den svenska befolkningens “försvarsvilja”, för att rusta Sverige till att kunna delta i Natos krig. Därför finns det helt plötsligt miljarder från EU och regeringen för att anpassa Sveriges järnvägar efter Natos önskemål, medan nattåg mellan Norrland och Stockholm läggs ned. Det finns pengar för försvaret och dess kampanjer, men inte till välfärden. 

Naturligtvis behöver vi försvara oss, men inte på det sätt som högerregeringen och borgarklassen vill få oss att tro. Det är inte yttre fiender vi ska oroa oss för, utan den inre: en borgarklass och politiker som massakrerar vård, skola och kollektivtrafik, och som vill förvandla varje medborgare till en kugge i krigsmaskineriet. 

Därför vill vi uppmana alla inom vänstern att organisera en bred antimilitarismkampanj. Väck inte försvarsviljan, utan klassmedvetandet hos den svenska arbetarklassen! För en framtid utan krig, miljöförstörelse och välfärdsslakt på militarismens altare.

Nina, RKP Göteborg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,488FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
741PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna