I revolutionära pionjärers fotspår

Revolutionära Kommunistiska Internationalen är en ny organisation med väldigt gamla rötter. Vår historia går tillbaka till Lenin och Trotskijs kommunistiska international, som i sin tur kom från Andra internationalen och så vidare. Vi bygger på den levande revolutionära marxismens idéer och metoder. Detta inkluderar alla de pionjärer som bröt ny mark i arbetarrörelsens ungdom, som borde tjäna som inspiration för oss än idag.

Den italienska revolutionären Giuseppe Fanelli tog exempelvis på uppdrag av Marx och Engels första international den revolutionära socialismen till Spanien på 1860-talet. Han spred den revolutionära rörelsen till Spanien trots att han inte kunde prata spanska! 

Han pratade en blandning av franska och italienska så de som lyssnade förstod bara små brottstycken, men de förstod tillräckligt. Passionen i Fanellis röst talade till dem om ilska och hat mot förtryckare och exploatörer, om kampen för arbetarklassens frigörelse. Dessa idéer spred sig sedan som en löpeld genom Spanien. 

På samma sätt spreds socialismens idéer till Sverige genom agitatorn August Palm som i slutet av 1800-talet reste land och rike runt för att organisera arbetare i kampen mot kapitalismen. Palms resor blev början på den svenska arbetarrörelsen vars tidiga revolutionära idéer snabbt fick fäste i den unga arbetarklassen. I sommar följer Revolutionära Kommunistiska Partiet i hans fotspår då vi kommer att resa runt i hela Sverige för att sprida partiet till nya städer. 

Genom bildandet av vårt parti och den Revolutionära Kommunistiska Internationalen återvänder vi till arbetarrörelsens ungdom och revolutionära rötter. Vi bryter också ny mark, men vi börjar inte om från början utan bygger vårt parti baserat på erfarenhet och lärdomar från 150 år av klasskamp. Gå med oss i rörelsen, ta inspiration från tidigare revolutionärer och bli en kommunistisk pionjär du med!

Niklas Hökenström

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,129FansGilla
2,526FöljareFölj
1,288FöljareFölj
2,021FöljareFölj
749PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna