Lund: 300 i demonstration mot fascism

Den 8 juni demonstrerade 300 i Lund efter att den nazistiska sekten Nordiska Motståndsrörelsen attackerade medlemmar från Vänsterpartiet i centrala Lund.

Den 1 juni höll NMR en demonstration i Lund. Enligt vittnen var det 10-15 personer under NMR-flagga och minst dubbelt så många motdemonstranter. Vänsterpartiet satte upp ett bokbord ett par kvarter bort. Riksdagsledamot Hanna Gunnarsson (V) var också på plats. Efter en kvart gick fascister fram och sparkade ned bordet och slängde ned Vänsterpartiets flagga. Senare började fascisterna marschera iväg mot Bantorget och en grupp motdemonstranter följde efter. När de kom fram till Bantorget gick fascisterna till anfall mot motdemonstranterna.

Polisen grep sju medlemmar från NMR misstänkta för misshandel. Men redan måndagen den 3 juni släpptes samtliga gripna även om de fortfarande är misstänkta. Polisen beskrev händelsen som ett ”bråk mellan två politiska grupperingar” trots att flera vittnesmål och videor som cirkulerat på Twitter och Youtube visar hur personer under NMR-flagga gick till regelrätt attack mot motdemonstranter. Det är tydligt att polisen är inte intresserade av att vidta verkliga åtgärder mot fascisterna och hellre fördömer både offer och förövare.

”Lundabor mot rasism” sammankallade en demonstration mot rasism och fascism den 8 juni där 300 personer slöt upp för att ta tillbaka Lunds gator med slagorden: ”Alerta, alerta, antifascista” och ”inga rasister på våra gator”.

Fascismen har ingen massbas i Sverige. Men även små fascistiska grupper kan orsaka skada mot individuella arbetare och vänsteraktivister. Den organiserade arbetarrörelsen med facken och Vänsterpartiet i spetsen borde organisera stora protester varje gång fascisterna visar sitt fula tryne för att visa hur små de är i jämförelse med oss och demoralisera dem. Dessutom måste vänstern organisera självförsvar vid de protester och möten man organiserar.

Protesten i Lund var därför både korrekt och nödvändig. Men i slutändan måste kampen mot rasism och fascism kopplas med kampen mot det kapitalistiska systemet. Fascism och rasism kommer alltid att existera under kapitalismen. Endast genom att avskaffa kapitalismen kan vi krossa det fascistiska hotet och avskaffa alla former av förtryck.

Max Lehti

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,425FöljareFölj
1,211FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna