Unga går ut i kamp för klimatet

I augusti 2018 satte sig den 15-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg utanför Sveriges riksdag för att strejka för klimatet. Skolstrejk har blivit en kampmetod för ungdomar som vill se ett slut på miljöförstöringen, och som nu har spridit sig över hela världen.

I Tyskland, Nederländerna, Schweiz, Kanada, Australien, Storbritannien, USA och många fler länder har skolelever följt Gretas exempel. Strejkerna har bland annat fått namnet Fridays for future, då ungdomarna har gått ut i strejk flera fredagar i rad. Den största strejken skedde i Tyskland och Schweiz och mobiliserade runt 45 000 ungdomar.

Fredagen den 15 februari organiserades skolstrejker i runt 60 städer i Storbritannien. Ungdomarna blockerade bland annat vägarna i centrala London, vilket satte totalstopp för trafiken, och höll upp plakat med slagord som ”System change – not climate change”. Det är tydligt att deras kamp provocerar den härskande klassen i landet, då Theresa May bland annat uttalade sig om initiativen som ”slöseri med tid”. Som svar på detta skanderade de ”fuck Theresa May” i ett av demonstrationstågen.

Att så många ungdomar världen över reagerar är inte konstigt. För att jordens temperatur inte ska höjas till en kritisk nivå, krävs det att vi minskar våra utsläpp av växthusgaser till noll men också tar bort växthusgaser ut ur atmosfären. Det är en akut situation som världens maktelit har visat sig oförmögna att lösa, vilket ungdomar som Greta Thunberg förstår. I sitt tal till FN:s generalsekreterare sa hon följande:

”Vi kan inte rädda världen genom att spela enligt reglerna eftersom reglerna måste ändras. Så jag har inte kommit hit för att be världens ledare att bry sig om vår framtid. De har ignorerat oss förr och de kommer ignorera oss igen.”

Det är kapitalismens lagar som orsakar miljöförstöringen. Konkurrensen på marknaden och jakten på snabba vinster gör att den nödvändiga omställningen för klimatet blir omöjlig, inom detta systems ramar. Precis som det står på de skolstrejkande elevernas plakat, så krävs det en systemförändring. Kampen för att rädda miljön måste vara sammankopplad med kampen för socialism, det enda system som kan rädda klimatet. Skolstrejkerna är startskottet för en oundviklig radikalisering hos ungdomar världen över – vilka är en kraft att räkna med.

Julia Blixt

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,333FöljareFölj
1,126FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna