Stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Umeå!

Umeå har under sommaren enats mot utförsäljningen av en tiondel av allmännyttans bostäder. Under paroller som ”Sälj inte våra hem” och ”Stoppa utförsäljningen” har det anordnats namninsamlingar för folkomröstning, demonstrationer, skrivits artiklar och överklaganden. Vid sidan av själva utförsäljningen är det den odemokratiska beslutsprocessen som väcker mest ilska.

Det rör sig om en försäljning av 1601 hyreslägenheter till ett värde av 1,2 miljarder från det kommunala AB Bostaden. Köpare är det privatägda företaget Heimstaden, en hyresvärd som fått stark kritik bland annat från Hyresgästföreningen för att ha skickat ut bluffakturor.

Anledningen till försäljningen är enligt Umeås kommunfullmäktige att frigöra kapital för att lösa kommunens bostadsbrist och minska budgetunderskottet. Genom att sälja allmänt ägda bostäder till en riskkapitalist hoppas alltså AB Bostaden lösa en bostadskris och en belåning som de själva står ansvariga för.

Trots att beslutet togs i kommunfullmäktige den 19 juni, hade avtalet mellan AB Bostaden och Heimstaden undertecknats flera veckor tidigare, utan allmänhetens vetskap. Processen blev bara offentlig den 9 juni tack vare att det läcktes till media. Planerna om att sälja ut sägs nu ha börjat diskuteras redan i februari detta år.

Anledningen till hemlighållandet, påstår kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) till ETC Umeå är: ”Jag tror inte att vi hade kunnat få så många intressenter om vi hade haft demonstranter utanför huset.” Umeåbornas demokratiska rättighet att kritisera makten är med andra ord inte bra marknadsföring.

Argumentet att vinsten från försäljningen ska användas till byggandet av nya bostäder håller dåligt av flera anledningar. Nybyggda bostäder innebär högre hyror, som arbetare och unga med lägre inkomst och mindre besparingar inte kommer att kunna betala för. Vidare har privata företag, förutom ett vinstintresse som kan driva upp hyrorna, ofta inkomstkrav på hyresgästerna som många låginkomsttagare, studenter, arbetslösa eller pensionärer har svårt att uppfylla. Både nybyggda lägenheter och utsålda kan därför bli otillgängliga för de som behöver dem mest. En utförsäljning stänger ute vissa grupper i samhället från allmännyttan, och bostadsmarknaden, och löser inte bostadskrisen.

När planerna blev offentliga höjde folket sina röster, och de ansvariga försökte framställa sig själva som offer medan de svarade undvikande på kritik. Det beskrivs i efterhand om hur beslutsfattandet ska ha skett utan att ge alla i kommunstyrelsen tillräckligt med underlag eller tid att se över det. Detta är lindrigt sagt ett uttryck för ett djupt odemokratiskt maktmissbruk. Det visar också på att de ansvariga är väl medvetna om hur impopulär deras politik är bland Umeåborna.

Under sommaren har Folkinitiativet Umeå samlat in över 4000 namn av de 9000 som behövs för en folkomröstning i frågan. Sju överklaganden, underskrivna av totalt 15 personer, har lämnats till förvaltningsrätten och nu senast polisanmäldes Bostadens ledning av kommunfullmäktigeledamoten Jan-Olov Carlsson (V). Carlsson tror inte själv att beslutet kommer att hävas, utan polisanmäler främst för att det behövs en oberoende prövning.

Bostadens ledningen själv beskriver sig inte känna någon oro, då de i början av juli med hjälp av jurister gjorde en egen utredning som visade att de inte brutit mot någon lag.

Överklaganden och anmälningar kan lämnas in, avslås och läggas ner. Vad det i slutändan handlar om är allas rätt till en bostad, oavsett social och ekonomisk bakgrund. Så länge de ledande prioriterar företagens vinstintresse och budgetbalansen över invånarnas behov kommer bostadsbristen fortsätta och fler kommer att berövas rätten till ett hem. För att lösa bostadskrisen krävs inte bara att ytterligare utförsäljningar till privata företag stoppas, utan att samtliga bostadsföretag tas över av staten och styrs demokratiskt av och för folket.

Jennifer Österman

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,179FöljareFölj
649FöljareFölj
2,000FöljareFölj
672PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna