Socialism i vår livstid!

En klimatkris som ständigt förvärras. 68,5 miljoner människor på flykt från krig. En ny ekonomisk kris runt hörnet. Mänskligheten står inför humanitära katastrofer av gigantiska proportioner. Under 1 maj demonstrerar Revolution över hela landet under parollen ”Socialism i vår livstid”, som inte bara är nödvändigt – utan också möjligt.

”Vi förlorar kriget mot klimatkrisen”, skrev CNN den 22 april. Enligt FN:s klimatpanel kommer vi att nå den avgörande tröskeln på 1,5 grader över den förindustriella nivån redan 2030. För att undvika det måste koldioxidutsläppen minska med 45 procent till dess och upphöra helt till 2050. Men åtgärderna lyser med sin frånvaro.

Samtidigt fortsätter krigen och konflikterna i Mellanöstern att tvinga människor på flykt. Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, var det bara 4,7 procent av flyktingars behov av ny bosättning som möttes 2018. Många blir slavar i Libyen, och lever under koncentrationslägerliknande förhållanden. I Medelhavet drunknar flyktingar som EU-länderna vägrar hjälpa.

I de rika länderna har nedskärningar, massarbetslöshet och bostadsbrist blivit permanenta fenomen, tätt följda av snabbt växande klassklyftor. Den nuvarande högkonjunkturen har blivit till vinster i de rikas fickor. Samtidigt väntar en ny kris runt hörnet som skulle slå hårt även mot mer ”stabila” länder som Sverige, och sätta högern och den härskande klassen på ett nytt korståg mot välfärd och arbetsvillkor.

Kapitalismen bygger på produktion för vinst åt ett fåtal superrika parasiter som äger bankerna och storföretagen. Det är detta superrika fåtal som tjänar de stora pengarna på både vapenexport och klimatutsläpp – och det är deras utsugning som lägger grunden för de återkommande kriserna. Enligt miljöinstitutet CDP 2017 står bara 100 företag för mer än 70 procent av de globala utsläppen.

Greta Thunberg sa i sitt tal till FN:s klimatkonferens att:

”Om lösningar är så omöjliga att hitta inom systemet, så ska vi kanske förändra själva systemet. Vi har inte kommit hit för att be världens ledare att bry sig. Ni har struntat i oss förut och ni kommer att strunta i oss igen. Vi har slut på ursäkter och snart har vi slut på tid. Vi har kommit hit för att berätta för er att förändring kommer, vare sig ni gillar det eller inte. Den verkliga makten hör till folket.”

Precis som Greta Thunberg förklarar behövs ett annat system – och det enda systemet som kan lösa problemen orsakade av kapitalismen är internationell socialism.

Genom att nationalisera bankerna och storföretagen – och ställa dem under arbetarklassens demokratiska kontroll – kan vi planera ekonomin efter behov och sätta stopp för krig, utsugning och misär. Vi kan rädda planeten och mänskligheten från klimatkrisen genom att planera ekonomin efter behov, och ställa om ekonomin så att vi producerar på ett hållbart sätt. Vi kan fördela alla resurser jämlikt över hela världen och utrota fattigdom, svält och förtryck.

I Algeriet och Sudan har arbetarklassen, ungdomen, fattiga och förtryckta visat att de är långt mer förmögna att styra samhället än den korrupta elit som styrt länderna i åratal. Det enda som hindrar dem från att ta makten, är att det saknas en organisation med massbas som kan föra fram ett revolutionärt socialistiskt program.

Under de senaste tio åren har miljoner och åter miljoner människor över hela världen gång på gång visat att de är beredda att göra stora uppoffringar i kampen för ett alternativ till det liv man tvingas leva under kapitalismen. Under vintern stod gula västarna för ett verkligt massuppror, som kunde ha blivit början på en socialistisk revolution i Frankrike. Fackföreningen CGT hade kunnat fälla Macrons högerregering i en massiv generalstrejk, som hade väckt hela landet till politiskt liv. Men i stället gjorde ledarna allt för att stoppa rörelsen.

Arbetarrörelsens ledare har slutat tro på att socialismen är möjlig. I bästa fall nämns den som ett möjligt scenario för en avlägsen framtid. Men socialism är inte en utopi eller något som är möjligt först någon gång om hundra år. Det är både nödvändigt och möjligt att uppnå inom vår livstid – och vi i Revolution och Internationella Marxistiska Tendensen kommer att göra allt i vår makt för att se till att det sker.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,425FöljareFölj
1,211FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna