Frankrike 1968

av Marxistiska Studenter Stockholm

Tid: onsdag 17 oktober 18:00
Plats: Stockholms universitet, sal F307

Frankrike 1968

Gång på gång, idag som för 50 år sedan, får vi höra att arbetarklassen i de mest utvecklade länderna har det "för bra" för att utgöra något verkligt hot mot systemet – men historien lär oss något helt annat.

Året är 1968. Efterkrigstidens ekonomiska uppsving tycks aldrig ta slut, och de ekonomiska makthavarna känner sig tryggare än någonsin. I högertidningen The Economist hyllas Frankrike för sina "patetiskt svaga" fackförbund, och på vänsterkanten menar vissa att man måste vända blicken österut för att hitta revolutionär kamp – arbetarna i Europa har ju fått det så bra.

Men denna passivitet, som såväl vänstern som kapitalets strateger trodde skulle hålla i sig, kom snart att vändas till sin motsats. Vad som började som en studentrevolt utvecklades till en verkligt revolutionär rörelse: 10 miljoner gick ut i generalstrejk och fick Frankrike att stanna upp, arbetare tog över mängder av fabriker och offentliga byggnader och strejkkommittéerna tog kontroll över livsmedelsdistributionen. Presidenten oroade sig för ett kommunistiskt maktövertagande och flydde till Tyskland för att förbereda en militär motaktion.

Vi måste lära oss av kamputbrott i historien för att förstå vad som pågår i världen idag, vart vi är på väg och hur vi ska ingripa. Det var varken en ungdomsrevolt eller vanlig facklig kamp, utan en revolutionär resning. Så vad kan vi idag – 50 år senare – lära oss av revolterna 1968?

Mötet börjar kl 18:00, i sal F307 på Stockholms Universitet – samma byggnad som biblioteket ligger i.

Vi öppnar dörrarna till salen 17:40, så kom gärna några minuter tidigare, kolla in vårt bokbord fullt med marxistisk litteratur och köp en kopp kaffe.

Behöver du hjälp att hitta? Kom till bibblan några minuter innan sex.

Varmt välkomna!

För Facebook-event se här.