Första maj: Ilska och potential för socialistisk politik

Med runt 12 000 deltagare i Stockholm, 7000 i Göteborg och nästan 6000 i Malmö var Vänsterpartiets första maj-tåg överlägset större än Socialdemokraternas. Revolution deltog under parollen ”Socialism i vår livstid” i sju städer runt om i landet.

På första maj straffades Socialdemokraterna för sin egen högerpolitik. I Göteborg och Malmö fick de inte ihop mer än rekordsmå 920 respektive 600 deltagare. Många som drabbats av de senaste 30 årens högerpolitik, deltog i Vänsterpartiets demonstrationer runt om i landet för att man vill se förändring.

När Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talade i Göteborg var det när han gick till attack mot regeringens högerpolitik som han möttes av störst applåder. Han upprepade löftet om att fälla regeringen om man går vidare med att införa marknadshyror och attackera arbetsrätten.

”Vårt budskap är tydligt, då får ni välja, dra tillbaka förslagen eller gå till nyval.”

Revolution första maj GöteborgUnder Sjöstedts tal märktes kampviljan i att applåderna växte så snart han attackerade de rika och korrupta på samhällets topp, men minskade drastiskt så snart han pratade om Vänsterpartiets faktiska politik. Trots parollen om att ”Vänsterpartiet gör skillnad”, har man begränsat sig till ett indirekt stöd till den socialdemokratiska ledningens högerpolitik.

”Alla behövs för att kämpa för framtiden”

Under parollen ”Socialism i vår livstid” deltog Revolution aktivt i Vänsterpartiets tåg i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Umeå, Helsingborg och Halmstad. Vi sålde rekordmånga tidningar – 648 stycken – och många slöt upp med oss i livliga block i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Medan stora delar av demonstrationerna gick i tystnad, ekade slagord som ”Vad vill vi ha? Socialism! När? Nu!” längs väggarna när dessa block gick förbi.

I Umeå förklarade Stefan Kangas från Revolution för Samling vänsters demonstration i Umeå att det enda svaret på både klimatkatastrofen och den ekonomiska krisen är socialism. Parollen ”Socialism i vår livstid” möttes av starka applåder och jubel:

”Bara 8 personer äger lika mycket som halva planetens befolkning gör tillsammans. Kapitalisterna lever lyxliv medan vi andra sliter för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt blir klimatförändringarna bara värre, för att ingen ännu har kommit på hur man ska tjäna pengar på att förbättra miljön.

(…) Vi reser parollen om ’Socialism i vår livstid’ för att man inte kan bota en cancersjukdom med en huvudvärkstablett. Allvarliga problem kräver allvarliga åtgärder.”

Revolution var en av de ”vänsterextrema krafter” i Umeå, som moderaten Anders Ågren försökte använda i ett klåpaktigt försök smutskasta Vänsterpartiet. ”Kommunism = massmord och förtryck”, dundrade han i en insändare i lokala Västerbottenskuriren.

Denna typiska attack från högern – som ser allt ifrån kravet på att ta bort vinster ur välfärden till att avskaffa RUT-avdraget som ”kommunism” – borde ha passerat förbi obemärkt. Men till synes i rädsla för ett mediadrev, valde istället Jonas Sjöstedt att kritisera den lokala vänsterpartiföreningen för samarbetet. Detta har nu publicerats i bland annat Aftonbladet och sänts på SVT.Revolution första maj Umeå

Detta ger bara Moderaterna rätt. I stället borde Sjöstedt ha sagt att Vänsterpartiet är beredda att arbeta med alla som kämpar mot nedskärningar och attacker på arbetsvillkor, för ett jämlikt samhälle och en demokratiskt styrd produktion – alltså för socialism. Då hade Moderaterna istället ställts till svars för varför de är emot allt detta.

Nazisternas förnedring

Mycket fokus i media hade innan första maj lagts på NMR:s demonstrationer, men de blev i slutändan minimala, med färre deltagare än förra året. I Kungälv samlade nazisterna 250 personer, medan 150 deltog i Ludvika – i båda fallen mötta av stora motdemonstrationer. I Kungälv möttes de av 600–1000 personer som försökte stoppa demonstrationen men hejdades av polisen.

Om arbetarrörelsen tagit ledningen hade demonstrationerna helt kunnat stoppas men Socialdemokraterna, LO och Vänsterpartiet lät istället ungdomar och små vänstergrupper själva mobilisera mot nazisterna.

Revolution första maj StockholmStyrkeförhållandena är tydliga: tiotusentals demonstrerade i arbetarrörelsens tåg runt om i landet – i jämförelse med de ynka 400 som NMR lyckades få ihop.

Socialism i vår livstid!

”Tack för att ni är så positiva!”, fick en av Revolutions försäljare höra från en demonstrant i Stockholm. Men orsaken till att marxister är optimistiska inför framtiden – medan större delen av arbetarrörelsen och vänstern förlorat tron på att socialism är möjligt – är inte att vi som personer nödvändigtvis är mer positivt lagda än andra.

Orsaken är att vi följer den klasskamp som bryter ut världen över mot de orättvisor som kapitalismen orsakar. Ungdomar och arbetare vill kämpa och letar efter ett alternativ till systemet. Det visar inte minst klimatstrejkerna och de pågående revolutionerna i Algeriet och Sudan.Revolution första maj Göteborg

Kapitalismen har utvecklat produktivkrafterna till den grad att vi har möjlighet att utrota all fattigdom, svält och ojämlikhet. Men under kapitalismen leder denna oerhörda kapacitet till ett enormt slöseri. 1,3 miljarder ton mat slängs varje dag enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, medan 815 miljoner människor går hungriga. Genom att avskaffa kapitalismen och införa socialism kan vi använda samhällets resurser för att både avskaffa fattigdomen och ställa om produktionen till att producera på ett hållbart sätt.

Det är bara marxismen som kan erbjuda en väg ut ur kapitalismen och förklara hur vi ska uppnå socialism. Vi kommer fortsätta kampen för socialism i vår livstid varje dag tills vi uppnått vårt mål med att avskaffa kapitalismen.

Efter första maj anordnar Revolution öppna möten i hela landet med temat

”Socialism i vår livstid!”

Hitta din stad här!

2/5 – Umeå
Umeå Universitet, Sal S201, kl. 18.00

2/5 – Halmstad
ABF, Nässjögatan 10, kl. 19.00

4/5 – Göteborg
Viktoriahuset, Linnégatan 21, kl. 14.00

7/5 – Helsingborg
Folkets Hus, Södergatan 65, kl. 18.00

8/5 – Stockholm
Stockholms Universitet, Sal C479, kl. 18.00

9/5 – Lund
Folkuniversitetet, Sal 13, kl. 18.00

11/5 – Malmö
Folkuniversitetet, Sal 304, kl. 15.00

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,425FöljareFölj
1,211FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna